След голямото гостуване на Софийската опера и балет на Болшой

...
След голямото гостуване на Софийската опера и балет на Болшой
Коментари Харесай

Шедьовърът на Верди Аида три дни на сцената на Софийската опера

След огромното посещение на Софийската опера и балет на Болшой спектакъл в Москва, на 8, 9 и 10 юни на сцената на музикалната институция ще гостуват фамозните реализатори Цветелина Василева, Камен Чанев и Гиорги Киров, които ще изпънят шедьовъра на Верди " Аида ".

Цветелина Василева ще се показа в ролята на Аида, Камен Чанев ще бъде Радамес, а Гиорги Киров – Рамфис, оповестяват от операта.  

Заедно с тях публиката ще има удоволствието да види играта и да чуе осъществяването на солистите на операта: Радостина Николаева, Гергана Русекова, Баясгалан Дашням, Силвана Пръвчева, Димитър Станчев, Веселин Михайлов, Светозар Рангелов, Бисер Георгиев и др, които неотдавна се завърнаха след сполучливия гастрол в Москва.

Диригент и на трите дати на " Аида "  ще бъде известният италиански маестро Джордано Белинкампи.

" Аида "  е опера, която в никакъв случай не слиза от репертоара на международните театри. Нито една оперна институция не може без нея, разясняват от Софийската опера.

Любовта, а не войната, е главният мотор в операта. Сюжетът е за Аида - етиопска принцеса, пленена като робиня в Египет. Египетският боен пълководец Радамес се бори с възприятията си на преданост към фараона и любовта си към Аида. Дъщерята на фараона, Амнерис, също е влюбена в Радамес. Побеждава любовта сред Аида и Радамес – въпреки двамата да са дружно, зазидани в гробница.

Постановката ще бъде дело на фамозния аржентински ражисьор Уго де Ана. 

Действието на Вердиевата творба се развива в Мемфис и Тива по време на царуването на фараоните. Противно на общото разбиране, операта не е написана по поръчка на Исмаил паша по случай откриването на Суецкия канал, означават от операта в София. Либретото е от четирима автори – Едуард Мариет, френски историк египтолог, подготвил сюжета по легенда, разшифрована от папирус. Вторият, Камий дю Локл, написва оперния текст в прозаичност. Третият, Антонио Гисланцони – журналист, поет и певец – написва италианското либрето в стихове. Четвъртият е самият Верди.

В България премиерата на " Аида "  е изнесена за първи път от Оперната дружба през 1914 г. с диригент Тодор Хаджиев и режисьор Драгомир Казаков.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР