След голямата инфлация през последната повече от година заводските цени

...
След голямата инфлация през последната повече от година заводските цени
Коментари Харесай

Производствените цени се понижават значително през август

След огромната инфлация през последната повече от година заводските цени през август спадат с 20.4% на годишна база. В съпоставяне с юли понижението е нищожно - с 0.2%. В същото време индустриалните цени на редица артикули не престават да нарастват, заяви Националният статистически институт.

В съпоставяне с август 2022 година спад на цените се следи в:

производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 51.9%

добивната индустрия - с 3.0%, и

преработващата индустрия - с 0.2%.

Значителен растеж на цените в преработващата индустрия е регистриран при: производството тютюневи произведения - с 45%, и производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 18.1%.

Съществено понижение на цените се следи при производството на химични артикули - със 17.5%, а също и при производството на съществени метали - със 7.6%.

Заводските цени за вътрешния пазар се намаляват с 27.2% спрямо август 2022 година. Спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 51.5%, и в добивната индустрия - с 4.1%, до момента в който в преработващата се следи нарастване - с 1.3%.

Спрямо август 2022 година забележителен растеж на цените в преработващата индустрия е регистриран при: производството на тютюневи произведения - с 60.8%, обработката на кожи; производството на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 37%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 15.3%.

Спад на цените е регистриран при: производството на химични артикули - с 26.1%, и производството на съществени метали - 10.8%.

Производствените цени на интернационалния пазар поевтиняват по-малко - с 5.9% по отношение на август 2022 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР