След години на пандемична изолация Северна Корея покани на територията

...
След години на пандемична изолация Северна Корея покани на територията
Коментари Харесай

Северна Корея посреща Китай и Русия с военна демонстрация

След години на пандемична изолираност Северна Корея предложения на територията си страни , които смята за другарски , по-рано тази седмица, като разгласи, че ще участват високопоставени китайски и съветски делегации по случай честванията на 70-годишнината от Корейската война и битката против Съединени американски щати и техните съдружници.

Очаква се гостуващите високопоставени посетители, измежду които са съветският министър на защитата Сергей Шойгу и членът на Политбюро на Китайската комунистическа партия Ли Хонгжун , да бъдат показани по време на едно от присъщите за Северна Корея събития – церемониален боен церемониал , на който всекидневно се показват най-новите ѝ оръжия.

Анализатори настояват, че събитието евентуално ще включва проява на нуклеарните ракети на Северна Корея , неразрешени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в който Русия и Китай са непрекъснати членове.

Дългоочакваните визити са първите известни задгранични делегации , които идват в Северна Корея от началото на пандемията от COVID-19 насам, и се случват в миг, когато Пхенян се стреми да задълбочи връзките си с Пекин и Москва , намирайки допирни точки в съперничеството им с Вашингтон и Запада.

Тържественият празник на следващия ден, на който Северна Корея празнува това, което счита за победа над управляваните от Съединени американски щати съюзнически сили в Корейската война през 1950-1953 година, дава опция на Пхенян да изтъкне значимостта на Студената война , когато севернокорейските военни сили са били подкрепяни от Китай и Русия. Технически Северна Корея към момента е във война с управлявания от Съединени американски щати алианс, откакто бойните дейности завършиха с помирение, а не с формален кротичък контракт.

Според анализатори единствено времето ще покаже дали визитите са сигнал за по-мащабно облекчение на възбраните за интернационалните пътувания в Северна Корея, което теоретично би могло да даде опция на американските високопоставени лица да договарят за освобождението на американския военнослужещ Травис Кинг, който е бил хванат в Северна Корея предходната седмица. Въпреки това към този момент наподобява малко евентуално Пхенян скоро да се опита да влезе в контакт с Вашингтон, с цел да разиска този въпрос, защото се  смята, че страната се намира в пълномащабна нова студена война със Съединени американски щати .

Военни демонстрации

Снимки от съветското министерство на защитата и севернокорейските медии демонстрират по какъв начин Сергей Шойгу е посрещнат от севернокорейския министър на защитата Кан Сун-Нам и съветския дипломат Александър Мацегора на летището, в наличието на редици от севернокорейски и съветски военнослужещи.

Съединените щати упрекнаха Северна Корея , че е предоставила оръжия на Русия по време на войната в Украйна, в това число доставка на пехотни ракети и снаряди на подкрепяната от Кремъл наемническа формация „ Вагнер “ през ноември 2022 година Пхенян и Москва на собствен ред отхвърлиха тези изказвания, само че Ким Чен-Ун даде обещание да укрепи стратегическото съдействие сред страните.

Очаква се военният церемониал в Пхенян да включва до 15 000 души личен състав, като там евентуално ще бъдат показани нови планове на оръжия, способни да придвижват нуклеарни оръжия, твърди Янг Му-Джин, професор в Университета за севернокорейски проучвания в Сеул.

Търговски сателитни фотоси от последните седмици демонстрират по какъв начин участниците в идния церемониал репетират интензивно , в това число на централния площад „ Ким Ир Сен “, където ще се организира събитието.  На подготвителен полигон отвън Пхенян военни елементи са провели тренировки по маршируване по пистата на площада с транспортни средства зад тях. Това изказване е подкрепени от фотоси, предоставени на “Reuters “ от основаната в Съединени американски щати компания „ Umbra “, която е употребила спътници за радарно обрисуване, с цел да надникне през облачната завивка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР