След години на остро противопоставяне отношенията между Саудитска Арабия и

...
След години на остро противопоставяне отношенията между Саудитска Арабия и
Коментари Харесай

Краят на съперничеството между Саудитска Арабия и Иран?

След години на остро опълчване връзките сред Саудитска Арабия и Иран стартират да се затоплят. Това нормализиране може да има позитивни последствия за кървавата революция в Йемен, написа АРД. Конфликтът там се счита за опълчване именно между двете съперничещи си районни сили. Но какъв брой трайно може да е доближаването сред Рияд и Техеран?

" Най-големия прогрес към реализиране на дълготраен мир "

Делегации от Саудитска Арабия и Оман се срещнаха в Йемен с бунтовниците хути, които са подкрепяни от Иран. Според контолираната от хутите информационна агенция Saba задачата е да се реализира трайно помирение в продължаващата към този момент осем години революция. Оман от дълго време си е спечелил реномето на добър предпазлив медиатор в Близкия изток.

Все още не е ясно какви са резултатите от извършените диалози. От Рияд в началото отхвърлиха да разясняват новината. Йеменското държавно управление, което от години води борба с хутите, съобщи пред " Франс Прес ", че Саудитска Арабия и бунтовниците хути са постигнали кардинално единодушие за шестмесечно преустановяване на огъня, с цел да проправят пътя за тримесечни договаряния - част от двугодишен " временен интервал ".

Лидерите на хутите се срещнаха с делегации от Саудитска Арабия и Оман в Сана.Снимка: Ansar Allah Media Office/AP/picture alliance

Специалният делегат на Организация на обединените нации за Йемен Ханс Грундберг към този момент дефинира договарянията като " най-големия прогрес към реализиране на дълготраен мир " от началото на гражданската война в Йемен. " Това е миг, който би трябвало да се употребява и върху който да се надгради ", съобщи Грундберг пред " Асошиейтед прес ".

Настоящите договаряния са вероятни най-много с помощта на доближаването сред Саудитска Арабия и Иран, които се борят за владичество в района. Иран вижда себе си като бранител на шиитите - каквито са и бунтовниците хути, до момента в който Саудитска Арабия претендира за същата роля, единствено че при сунитите.

Делегация на Саудитска Арабия пътува до Иран преди дни - измежду разискваните тематики в Техеран беше и повторното отваряне на посолството и консулствата. Заместник-министърът на външните работи на Иран разгласи, че дружно с други ирански представители ще посети Саудитска Арабия.

Може ли доближаването сред Рияд и Техеран да бъде трайно?

Когато приказваме за възможностите за дълготрайни добросъседски саудитско-иранските връзки, би трябвало да погледнем към историята и по-конкретно към 90-те години на предишния век, написа " Тагесшпигел ". Тогава връзките сред Иран и Саудитска Арабия бяха доста усъвършенствани и за съвсем 10 години спорът сред двете районни сили беше замразен.

Сградата на посолството на Саудитска Арабия в Техеран.Снимка: Fatemeh Bahrami/AA/picture alliance

След 2002 година обаче той се разпростира с цялостна мощ. Подобна може да е ориста и на актуалното стопляне на връзките, допуска " Тагесшпигел ", защото главните линии, които разделят Рияд и Техеран, остават непроменени.

За разлика от 90-те години, когато поради стопански причини Иран е заставен да омекоти политиката си, в този момент основателят на доближаването е Саудитска Арабия. В края на предишния век Иран е отпаднал от продължителната война против Ирак. Когато през 2002 година новината за тайната иранска нуклеарна стратегия стана обществено притежание обаче, спорът избухна с цялостна мощ, написа специалистът от берлинската фондация " Наука и политика " Гидо Щайнберг в " Тагесшпигел ". 

В студената война между двете страни в последно време кралството стартира да губи от ден на ден позиции. Едно от неправилните решения на Рияд в спора с Техеран беше точно намесата в гражданската война в Йемен, където техните сили по този начин и не съумяха да се наложат над хутите, написа " Тагесшпигел ". Колко дълго ще продължи нормализирането на връзките сред двете страни не е ясно. Но до момента в който те се борят за въздействие в целия Персийски залив дълготрайният мир е мъчно изпълним. Особено в момента, в който Иран в действителност се снабди с нуклеарно оръжие. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР