След години чакане и смяна на няколко правителства, управлението на

...
След години чакане и смяна на няколко правителства, управлението на
Коментари Харесай

След години чакане: Първата въздушна линейка кацна в София

След години очакване и промяна на няколко държавни управления, ръководството на акад. докара в България първата въздушна кола за спешна помощ. Тя кацна в авиобазата на Групово дело „ Гранична полиция “ на Летище " София ".

До края на 2026 година страната ни ще разполага с 6 медицински хеликоптера. Базите им са избрани по този начин, че всяка част на страната да бъде покрита от най-малко два медицински хеликоптера, означи министър-председателят.

„ Да не пропущаме същинските герои – летците, които ще ръководят хеликоптерите, и лекарите, които ще избавят пациентите. Искам да отбележа напъните на екипите на министър Георги Гвоздейков и министър , за това, че съумяха в точния момент да реализират тези резултати, тъй че в най-близко време хеликоптерите да стартират своята работа и да избавят хората в България “, добави той.

Медицинските хеликоптери ще летят единствено при хубаво време.

" Говорим за хеликоптери, които летят при характерни метеорологични условия, което значи, че би трябвало да летят единствено при удобно време. Такива са разпоредбите за хвърчене на подобен вид машини, изясни министърът.

Гвоздейков персонално присъсътва на идването на въздушната кола за спешна помощ в България. На борда са италиански водачи.

Очаква се в страната ни да има летателни площадки в 20 лечебни заведения. Първата лицензирана площадка е в столичната болница " Света Анна ". Останалите се построяват поетапно.

„ Св. Анна " беше първата болница, която получи документ на хеликоптерната площадка единствено пред няколко дни. И други сътрудници в страната са съвсем подготвени, за благополучие, и ще бъдат сертифицирани в идните дни. Това в действителност ни прави в крайник със актуалните трендове в медицината. Зарадвах се, като чух от господин премиера термина „ Златния час “. Този час в действителност е термин единствено при инсултите. Хеликоптерът ще е супер скъп и за контузии, изключително в отдалечени местности, изключително в обстановки, в които би трябвало доста профилирана помощ, специфична инсталация, експерти. Инсултите би трябвало да могат да се лекуват на от ден на ден места, да се лекуват съвременно във всяка регионална и общинска болница “, коментира д-р Росен Калпачки - началник на Клиниката по неврология към болница " Света Анна " в София.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР