След гласуване в два тура през уикендаНай-много гласове получи заместник

...
След гласуване в два тура през уикендаНай-много гласове получи заместник
Коментари Харесай

Прокурорите избраха своите четирима колеги в новия ВСС

След гласоподаване в два тура през уикенда
Най-много гласове получи заместител основния прокурор Красимира Филипова

Избран бе и апелативният прокурор на Варна

Българските прокурори избраха четиримата си представители в бъдещия Висш правосъден съвет при гласоподаване в два тура в събота и неделя.

В първия избор участваха 1139 прокурори от общо 1538 имащи право на глас, което прави 74,06%, а в балотажа - 921 обвинители. Най-много гласове - 756, получи заместител основния прокурор Красимира Филипова.

Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов с 655 гласа и Добринка Калчева от Апелативна прокуратура-Пловдив с 602 гласа също влязоха в състава на Висш съдебен съвет още на първия тур. На втория се класира апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, който получи 426 гласа, откакто предходния ден получи 514 гласа, които не му доближиха доста малко, с цел да получи 50% от вота.

Както писа “Труд”, следователите към този момент избраха Петко Петков от Националната следствена работа, който също ще е член на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Преди седмица и съдиите излъчиха своите 6 члена на Съдийската гилдия. Тъй като законността и на двата избора бе оспорена, следва да се произнесат смесени петчленни сформира на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Мандатът на Висшия правосъден съвет изтича на 3 октомври и до тогава разпадащото се 47-о Народно заседание би трябвало да избере своите 11 члена от парламентарната квота. Тъй като това наподобява неуместно, има огромна възможност сегашният състав на Висш съдебен съвет да продължи да извършва функционалностите си. Очаква се и изговаряне на Конституционния съд дали това е възможно, защото там се преглежда сходен проблем, обвързван с мандата на Инспектората на Висш съдебен съвет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР