След гласуване на 1139 обвинители от цялата странаНай-много гласове получи

...
След гласуване на 1139 обвинители от цялата странаНай-много гласове получи
Коментари Харесай

Прокурорите избраха трима членове на новия ВСС

След гласоподаване на 1139 обвинители от цялата страна
Най-много гласове получи заместител основния прокурор Красимира Филипова

Вотът продължи за 4-тото място

Българските прокурори избраха трима от четиримата си представители в бъдещия Висш правосъден съвет още на първия тур в събота. До 18 ч през вчерашния ден изборите продължиха с балотаж за четвъртото място. До публицистичното привършване на броя резултатът още не беше прочут.

В първия избор участваха 1139 прокурори от общо 1538 имащи право на глас, което прави 74,06%. Най-много гласове - 756, получи заместител основния прокурор Красимира Филипова. Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов с 655 гласа и Добринка Калчева от Апелативна прокуратура-Пловдив с 602 гласа също влизат в състава на Висш съдебен съвет, защото получиха над 50 % от гласовете на участвалите в избора.

Днес обвинителите могат да изберат за последното вакантно място някой от петимата претенденти - апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, който получи на първия тур получи 514 гласа, европейският делегиран прокурор Станислав Стойков (351), Пламен Петков от Софийска районна прокуратура (307), Николай Любенов от Върховна касационна прокуратура и Димитринка Шкодрова-Георгиева, заместител областен прокурор на Ямбол (193).

Както писа “Труд”, следователите към този момент избраха Петко Петков от Националната следствена работа, който също ще е член на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Преди седмица и съдиите излъчиха своите 6 члена на Съдийската гилдия. Тъй като законността и на двата избора бе оспорена, следва да се произнесат смесени петчленни сформира на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Мандатът на Висшия правосъден съвет изтича на 3 октомври и до тогава разпадащото се 47-о Народно заседание би трябвало да избере своите 11 члена от парламентарната квота. Тъй като това наподобява неуместно, има огромна възможност сегашният състав на Висш съдебен съвет да продължи да извършва функционалностите си. Очаква се и изговаряне на Конституционния съд дали това е възможно, защото там се преглежда сходен проблем, обвързван с мандата на Инспектората на Висш съдебен съвет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР