След епидемията държавните финанси още дълго ще светят на червено.

...
След епидемията държавните финанси още дълго ще светят на червено.
Коментари Харесай

Заразно задлъжняване

След епидемията държавните финанси още дълго ще светят на алено.

© reuters Всички страни влизат в рецесия с рекордно изпилен потенциал за фискални и парични ограничения, което принуждава да се прибягва до все по-спорни дейности.

Дори и при оптимистичен сюжет на V-образно възобновяване и Европейски Съюз, и Съединени американски щати би трябвало незабавно потърсят нов модел на напредък, друг от на ниска цена дълг и балони.
Печатането на пари, в миналото тематика табу за централните банкери, през последното десетилетие се трансформира в главното им начинание. Когато нещо в стопанската система доста се объркваше, те го заливаха с трилиони с вярата грешката да се оправи. Съединени американски щати и Европа бяха най-големите печеливши от тези дейности, а недоволните гласове, че спешни принадлежности не се пазят за потребност, а се употребяват за поддържане на неестествен напредък и раздуват рискови балони, бяха заглушавани. Най-често с аргумента, че няма работеща опция на великодушната парична политика и без нея рискуваме идване на власт на радикални водачи. Другото й проявяване - ниските лихвени проценти, също вършеше добра работа, изключително за държавните управления, които по този начин нямаха тласък да се стараят изключително да вземат решение структурни проблеми в стопанската система, а избраха да си изплащат време с нови евтини задължения.

Допреди два месеца сметките, горе-долу, излизаха - западните стопански системи леко растяха, безработните бяха рекордно малко, инфлацията не се виждаше на пръв взор, а бизнесът чертаеше проекти за напредък. Но единствено за дни международната стопанска система се обърна с главата надолу. Пряк провинен не е паричната политика, нито даже (по изключение) финансовият бранш. Коронавирус пандемията срина с една трета фондовите пазари, приземи самолетните компании, затвори фабрики, офиси, магазини и учебни заведения. Над 2 милиарда души в света са сложени под карантина, служащите са застрашени от уволняване, а фирмите - от банкрут. Всичко това е напът да докара до най-голямото стесняване на стопанската система в актуалната история. Китайският БВП евентуално се е свил с 10 - 20% през януари и февруари спрямо година по-рано. С разпространяването на вируса сходен спад е евентуален в Съединени американски щати и Европа през второто тримесечие, който пък може да докара до ново намаляване в Азия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Голямата разлика е, че този път светът влезе в рецесия с изпилени до най-малко благоприятни условия за реакция, което принуди централни банки и държавни управления да работят още по-радикално. Развитите страни оповестиха огромни ограничения в опит този потрес да не се трансформира в меланхолия. Западът към този момент даде обещание големи суми - грубата оценка за ограниченията на Съединени американски щати, Германия, Англия, Франция и Италия, включващи бюджетни разноски, данъчни облекчения, банкови гаранции и финансиране от централните банки, се равнява на близо 7.5 трлн. $, а сумата съвсем несъмнено ще нараства. А инструментите за справяне започнаха да прекрачват нови и нови табута, стигайки до напълно действителната вероятност скоро просто да се раздават чекове с пари на всеки човек. Някои от тях мъчно могат стабилно да поемат нужните задължения, даже и да не стават въпросните жаргонно наричани от икономистите " хеликоптерни пари ". Което прави планините от задължения все по-неустойчиви и прави все по-вероятно всичко още веднъж да се реши с положителната остаряла безотказна печатница.

Отмяна на разпоредбите

В Европейски Съюз има още една преграда. Тези разноски в обособените страни няма по какъв начин да не доведат до нарушение на бюджетните правила и Европейската комисия предложи те да не се съблюдават, а финансовите министри незабавно одобриха. Това ще разреши на страните да харчат свободно за справяне с икономическата болест.

Временната към този момент мярка стопира контрола на Брюксел върху държавните разноски и най-много върху правилото за бюджетен недостиг, който не би трябвало да надвишава 3% от Брутният вътрешен продукт, и за държавен дълг не по-голям от 60% от Брутният вътрешен продукт. Последното съответствие от дълго време е по-скоро пожелателно освен в Европейски Съюз, а и в Съединени американски щати.

" Блокирането на нашия публичен живот е належащо, с цел да се спре вирусът, само че то също така съществено забавя нашата стопанска система ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. С тази уговорка " националните държавни управления могат да влагат толкоз (пари) в стопанската система, от колкото се нуждаят. Разхлабваме бюджетните правила, с цел да им позволим да го създадат ", добави тя.

Това дава опция структурните корекции в границите на Пакта за непоклатимост и напредък да бъдат поставени " на пауза " при изострен стопански спад в еврозоната или в Европейски Съюз като цяло, доколкото фискалната резистентност не е в риск. Решението е съществено преимущество на първо място за мощно задлъжнелите Италия и Испания, които към този момент страдат най-вече от ковид, а Рим в последните години постоянно нарушаваше фискалните правила на Европейски Съюз.

Няма подозрение, че е належащо да се работи стремително, с цел да се помогне на работещите и на дребния и междинния бизнес. Превантивните стопански ограничения в този момент би трябвало да излязат по-евтини, в сравнение с да се чака на обществената система да се претрупа вследствие на доста фирмени банкрути. Затова и в кратковременен проект огромните ограничения на страните от Европейски Съюз са повече от оправдани, тъй като те се пробват да подсигуряват сигурност за работещите и бизнеса. Проблемът е, че за десетилетието от предходната рецесия никой не постави старания да си освободи потенциал, с цел да реагира на рецесии.

С анулацията на разпоредбите страните членки ще имат опция да усилват бюджетния си недостиг и да емитират нов дълг, с което да финансират ограниченията за справяне с рецесията. " Очаквам доста повишаване на дефицитите и държавните задължения, защото държавните управления покриват част от разноските от спряната активност в стопанските системи си. Процесът на субсидиране на потребителите и на доста браншове ще продължи по-дълго от интервала на карантина, тъй като рецесията ще се развива и по-късно ", споделя за " Капитал " Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в " Елана трейдинг ". Годината ще завърши със доста повишаване на съотношението на задълженията към Брутният вътрешен продукт и предпоставки за последователно повишаване на доходността на дълготрайните облигации заради голямото им предложение. А това значи и повишаване на лихвите по депозитите, отбелязва той.

Преподавателят в Стопанския факултет на СУ " Св. Климент Охридски " Васил Караиванов е на мнение, че страните могат да изпитат проблеми още в края на тази година, тъй като заложените бюджети са при едни упования за Брутният вътрешен продукт, приходи, безработица и така нататък, а в този момент ще се окажат други. А забавянето на стопанската система през тази година ще докара до по-ниски доходи от налози през идната година. " Така главният потрес ще бъде следващата година и въпросът е дали ще стартира дългова серпантина с невисок напредък на Брутният вътрешен продукт, тъй като това е най-големият риск ", споделя Караиванов пред " Капитал ".

Европейски Съюз претърпя сериозна дългова рецесия през миналото десетилетие. В редица страни бяха направени доста промени, само че както следва да разберем, те не са били задоволителни. Моделът на стопански напредък, учреден на дефицити и на от ден на ден задължения без възстановяване на успеваемостта, стопира да работи. Той е комфортен от политическа позиция, само че не е резистентен дълготрайно. Това важи освен за бюджетните дефицити, само че и за корпоративната задлъжнялост, която доближава рекордни равнища в световен мащаб, и за растящите заеми на популацията. Отрицателните лихви демонстрираха в Япония и в Европейски Съюз, че няма да оправят обстановката.

Трябва да се има поради също по този начин, че страните в Южна Европа - главно Италия и Франция, секторът на общественото обезпечаване не е реформиран и работи с големи дефицити. А в това време се постанова всяка година да се усилват обществените заплащания, във времена, в които растежът на Брутният вътрешен продукт е релативно дребен. Още повече, че икономическият напредък в еврозоната значително е в следствие от печатането на пари от ЕЦБ, изяснява Караиванов.

Накъде след рецесията

Надеждите сега са за V-образна криза - огромен спад на бизнес интензивността през второто тримесечие и възобновяване при нормализиране на изискванията. Идеята е това да се реализира точно посредством огромните фискални и парични интервенции и по този начин да се избегне по гладко U-образно или дълготрайно L-образно възобновяване. А също по този начин задачата е да не се допусне назад на рецесията от 2008 година този път действителният бранш да болести финансовия и да се стигне до имплозия на кредитирането. Засега може единствено да се гадае дали тактиката ще е сполучлива и по кое време ще настъпи нормализирането, само че на всички е ясно, че стопанската система не може да бъде спряна за повече от 2-3 месеца, тъй като в противоположен случай вредите няма по какъв начин да бъдат възобновени. В изискванията на наложителност надали има някой, който да каже, че в този момент изливането на пари за справяне с икономическия потрес от вируса не е нужно. Може да се спори къде да се насочат и какъв брой тъкмо да са, само че е ясно и че би трябвало да са относително повсеместни и огромни.

По-важно е след отърсването от рецесията страните от Европейски Съюз да схванат, че е необходим нов модел на напредък на стопанската система, който да не е единствено на ниска цена дълг и балон на цените на активите. " В основата му ще стоят предприемчивостта на мениджърите, иновативността в браншове като зелена сила и самостоятелен превоз ", счита Цветослав Цачев. Според него рецесията ще започва процеса на промени в стопанската система с банкрути на доста задлъжнели компании, до момента в който хората ще изплащат своите заеми и ще лимитират потреблението си.

Това значи освен напън за повече държавни разноски, само че и много по-малко доходи. Ще е нужна забележителна промяна, която да усъвършенства успеваемостта на обществените институции, с цел да се понижи техният дял в стопанската система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР