След еднодневното посещение на премиера Кирил Петков и други представители

...
След еднодневното посещение на премиера Кирил Петков и други представители
Коментари Харесай

Ще има ли нова ера в отношенията между България и Румъния

След еднодневното посещаване на премиера Кирил Петков и други представители на българското държавно управление в Букурещ следва още идната седмица ще се сътвори работна група с специалисти от двете страни за работа по съответни планове. Втори мост Русе - Гюргево към този момент е в процедура на утвърждение за финансиране от Европейска комисия, следва разкриване на фериботна връзка сред двата града, а през септември се чакат ясни стъпки и за цялостното възстановяване на корабоплаването по реката.

По информация на " Капитал ", макар оповестеното желание на България да помогне на Украйна с износа на зърно посредством пристанище Варна, и, резултати от диалозите за възстановяване на жп връзките сред двете страни все още няма. Не бяха оповестени и съответни задължения от румънска страна за доставки на природен газ към България, откакто по-рано медии в Букурещ.

В българската делегация с изключение на премиера, участваха още вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, министърът на защитата Драгомир Заков, и заместник-министърът на превоза и известията Владимир Върбанов.

" Днес нашето държавно управление, идвайки в Букурещ, пристигна от три места - Киев, Брюксел и Баку. Това демонстрира усилената работа, която всички ние имаме по провокациите с газовата рецесия, войната в Украйна и европейските старания за превъзмогване на продоволствена рецесия. Ето за какво е значимо България и Румъния да са освен положителни съседи, само че и сътрудници ", сподели Кирил Петков по време на брифинга след срещите с румънския си сътрудник Николае Чука, еврокомисаря по превоза Адина Валеан и представители на румънската изпълнителна власт. Среща имаше и сред премиера на България и румънския президент Клаус Йоханис.
Реклама Изграждане на сериозна транспортна инфраструктура
" В центъра на днешната полемика бе Дунав, която дружно с Рейн е гръбнакът на европейското мореплаване, само че надалеч не употребява капацитета си ", сподели еврокомисаря по превоза Адина Валеан. От брифинга стана ясно, че идната седмица ще бъде основана работна група със експерти от двете министерства на превоза, които ще работят за пускане работата по основните планове, а първите резултати се чакат да плануванаъа междуправителствена среща през септември.

" Приоритетни за нас в общото заседание бяха стратегиите по превоза, имахме две съществени цели, основани на общия меморандум, по отношение на създаване на втори мост сред Гюргево и Русе с европейски фондове и драгиране на река Дунав, с цел да може тя да бъде плавателна през за цялата година ", сподели румънския министър председател Николае Чука. " Нов мост сред Русе и Гюргево е в процедура на завършване за утвърждение от Европейска комисия ", добави транспортния комисар Валеан.

Скоро ще стартира ремонт от българската страна на Дунав мост. За да се компенсира забавянето на трафика, който и сега е усложнен с километрични опашки от тежкотоварни коли и от двете страни, следва откриването на българо-румънска граница на граничен контролно-пропускателен пункт Русе - Гюргево - ферибот.

Българската делегация още веднъж е предложила построяването на още четири моста над Дунав, като концепциите ще се разискват в работните групи идната седмица. По информация на " Капитал ", макар оповестеното желание на България да помогне на Украйна с износа на зърно посредством пристанище Варна, и, резултати от диалозите за възстановяване на жп връзките сред двете страни все още няма. В същото време, България има напълно къс период за покриване на, а точно до 2040 година да приключи или модернизира разширената съществена мрежа съгласно новите стандарти (вкл. минимална скорост на линията 160 km/h за пътнически железопътен транспорт).
Реклама Енергетика
" Радвам се, че осъзнаваме, че дружно можем да се оправим в рисковете ", сподели министър председателят Кирил Петков. Той добави, че интерконекторът с Гърция ще е подготвен механически до 30 юни. " Резервирания потенциал по него все още е към 1.5 милиарда куб. метра. Той е значим както поради количеството, по този начин и поради опцията да обезпечи трафика на газта от юг към север, и от север към юг ", разясни румънския министър председател Николае Чука.

Конкретни задължения от импорт на газ от Румъния за България обаче не бяха оповестени.

На 5 май следва среща на европейските енергийни министри в София, като част от новата платформа на Европейски Съюз за общо закупуване на газ, в границите на което България би трябвало да се превръне в районен координационен хъб. Работната група ще се концентрира върху идната година и ще даде характерен районен експертен опит и ноу-хау за създаването и използването на проекта за деяние REPowerEU на Европейски Съюз за понижаване на зависимостта от съветски изкопаеми горива, запълване на хранилищата за идната зима и в допълнение ускорение на декарбонизацията в енергийния бранш.
Дипломация
От брифинга стана ясно още, че България и Румъния ще употребяват " безусловно всички налични принадлежности " за преразглеждане на механизма за съдействие и инспекция и цялостното му отпадане за реализиране на заветната цел Шенген. " Влизането в Шенген е голям приоритет за нас и е приоритет да се движим дружно ", сподели Кирил Петков.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Медийна сергия 3 Гласът на Капитал 1 Медийна сергия 2 Войната в Украйна 3 Климат 1 Войната в Украйна 2 Климат 3 Медийна сергия Реклама
Друга тематика от срещата е била Молдова, като двете страни са се договорили да окажат нужната помощ и да поддържат към европейския път, както Украйна, по този начин и на Молдова и Грузия.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР