След една година управление на трето правителство (двата предишни кабинета

...
След една година управление на трето правителство (двата предишни кабинета
Коментари Харесай

Борисов: Гордея се с това, че намалихме външния дълг с ,3 млрд. лв. Срамувам се, че не успяхме да представим пред обществото Истанбулската конвенция


След една година ръководство на трето държавно управление (двата предходни кабинета не изкараха цялостен мандат) министър председателят Бойко Борисов се гордее с това, че България е трета в Европа по най-нисък външен дълг. В същото време се срами от неуспеха с Истанбулската спогодба и по-точно с представянето й пред обществото, което както е известно докара до отдръпването й от дневния ред на държавното управление. Борисов изрази запаси и към президента на България Румен Радев. Това разяснява той в изявление пред Нова телевизия.

„ Гордея се с това, че намалихме външния дълг с 2,3 милиарда лв.. 25%, трети сме в Европа по най-нисък дълг, като Люксембург са 24%, Естония е с най-нисък, само че ние до края на мандата ще го докараме до 20% външен дълг ", сподели Борисов в отговор на въпрос за най-видимият и най-невидимият резултат.

" Какво да ви кажа? Срам е, че не можахме да представим Конвенцията за отбрана на дамите и децата от домашно принуждение по метод, по който да убедим обществото, че неслучайно голямата част от Европа одобриха тази Конвенция. Успяхме да създадем, тъй че да се възползват разнообразни, и политически сили, и да вкарат тематиката въобще в посока, която не е духът на Конвенцията. Подценихме може би обстановката, че трябваше по-добре и по-ясно да се изяснява всичко, тъй като това е един страховит камшик – насилието над насилието и децата. Но пък след, като се надигна такова публично неодобрение, аз в никакъв случай не съм бил дебелоглав, и по тази причина я оттеглихме, с цел да може в по-спокойна конюнктура да се спори или да се постанова тази теза ".

Борисов дефинира Румен Радев като държавен президент единствено на една партия.

" За мен президентът постоянно е бил обединител на нацията, в тази ситуация не виждам нищо, което да сплотява, съобщи Бойко Борисов ".

„ Престрелките са от него към нас и към този миг това носи единствено щета. Дядо ми споделяше, че постоянно е по-добре два коня да теглят каруцата, в сравнение с един. А Радев се държи като президент единствено на две партии - Българска социалистическа партия и ДПС”, по този начин министър председателят разяснява словесната борба сред „ Дондуков” 1 и „ Дондуков” 2.

В отговор на въпрос за корупцията и по-точно за зрелищния арест на кмета на община Младост Борисов съобщи, че той персонално не харесва такава показност, само че преброяването и описването на банкнотите една по една, часове наред на улицата, е било неотложно. В този смисъл Борисов напомни случай от времето, когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър и дело падна поради това, че парите не са били преброени.

„ Корупцията е камшик, който всеки ден, на всички равнища би трябвало да се смазва”, безапелационен бе министър-председателят, като прикани обществото да даде късмет на новата комисия за битка с корупцията.

Проблемът със свободата на словото е на притежателите на медиите. Ние на тях не им се месим, съобщи Бойко Борисов, запитан по какъв начин ще разяснява отчета на " Репортери без граници ", който слага България на 111-о място по независимост на словото в света.

Борисов съобщи, че никой не се меси в държавните медии, там няма кой да се оплаче от напън. Какво да създадем ние, с цел да спрат Прокопиев и Пеевски да водят война, запита още министър председателят.

Колкото до обединението, той уточни: Волен Сидеров, Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ са три обособени партии. Докато ГЕРБ е в ръководството НАТО и Европейски Съюз са неизменими полезности.

Премиерът си изяснява разминаванията с съдружните сътрудници с това, че следващата година ще се проведат избори за европейски парламент и локални избори. Там всички ще отидем като обособени партии - Сидеров желае да си притегля проруски гласоподаватели, Симеонов желае бизнеса, пушачи, хотелиери, разяснява Борисов.

Министър-председателят разяснява покупката на три „ Спартан”-а. " Договори за поддръжка няма. Сега вършим от два един. А в тях няма нито пушки, нито картечници, нито нищо ", съобщи Борисов. Без оръжия били и 12-те ни „ Кугър”-а, от които сега летят единствено четири. Другите стоят на земята и са неизползваеми. " Президентът говореше, че авиацията е приземена, а ще прави церемониал на 6 май ", добави Борисов.

Относно приемането ни в Еврозоната, Борисов изрази вяра животът да не стане по-скъп след приемането на еврото.

„ Смятам, че приемането ни в Еврозоната би донесло позитиви за страната. Полагаме доста старания, тъй като това ще понижи лихвите по кредите и ще даде една стабилност”, сподели Борисов.

Той акцентира още, че България е една от дребното страни, които не са продали златото си при първия му мандат.

В отговор на въпрос за договорката с ЧЕЗ, Борисов предизвести, че би трябвало доста да се внимава с изявленията по тематиката, защото има заплаха адвокати да реагират, поради репутационния риск за компанията.

От царя и от Живков чувал едни и същи неща, сподели още Борисов. На въпрос плаши ли се от съпоставения с Тодор Живков поради продължителността на ръководство, той сподели: Щях да се тревожа, в случай че по някакъв метод принудително съм държал властта. Аз станах за насмешка с оставките си. Ето ви господин президент, ето ви Корнелия, заповядайте управлявайте. Да проведат избори не могат да ни бият.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР