След един месец Върховният административен съд (ВАС) ще се произвесе

...
След един месец Върховният административен съд (ВАС) ще се произвесе
Коментари Харесай

До месец съдът казва окончателно за цената на билета за градския транспорт в София

След един месец Върховният административен съд (ВАС) ще се произвесе дефинитивно по делото за цената на билета за градския превоз в София. Днес магистратите заседаваха и дадоха едноседмичен период на страните по делото да показват мнения, сподели пред Веселин Кирев от гражданската самодейност за публичен и релсов превоз. Кирев изясни, че жителите са обжалвали и новата разпоредба на Столичния общински съвет (СОС) за градския превоз, като са поискали да им бъдат предоставени материалите по преписката.
Припомняме, че делото за билетчето бе извоювано на първа инстанция от жители и цивилен организации, само че бе обжалвано от Столична община, а преди две седмици бе призната нова разпоредба, с която общината се опита с процедурни хватки да заобиколи гражданското неодобрение.
С решението на Столичния общински съвет да има напълно нова разпоредба за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община в действителност делото за по-скъпия билет за еднократно пътешестване тъкмо в софийския градски превоз (бел. ред. - той е 1,60 лв., като преди този момент беше 1 лев) се провали. За това предизвестиха от Българска социалистическа партия още на 1 март тази година. С новата разпоредба става по този начин, че делото остава безпредметно заради напълно заменената нормативна уредба – надлежно би трябвало да се заведе ново дело .
Инициаторите на гражданското дело не престават да упорстват за оставките на вносителите на решението - общинските съветници от ГЕРБ Екатерина Йорданова и Зафир Зарков. Заради делото за билета в София, само че и заради голям брой сигнали на жители, от неправителствената самодейност за публичен и релсов превоз са подали публично искане по Закона за достъп до социална информация, на което обаче не е отговорено.
По-рано Административният съд в София дефинира решението на Столичния общински съвет да усили цената на билета като незаконосъобразно и незадоволително стимулирано.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР