След двумесечни ограничения всички търговски обекти в моловете отварят, ходенето

...
След двумесечни ограничения всички търговски обекти в моловете отварят, ходенето
Коментари Харесай

Молове, кина и фитнеси отварят от днес

След двумесечни ограничавания всички търговски обекти в моловете отварят, ходенето на кино, танци, както и спортуването във фитнес още веднъж са позволени от през днешния ден. От 1 февруари обаче е възможно да се носят единствено маски, тъй като настоящата заповед на министъра на опазването на здравето не позволява потреблението на шалове и шлемове като защитно средство.

Въпреки разхлабването на ограниченията би трябвало да се съблюдават някои правила, с цел да се понижи рискът от разпространяване на ковид.

Макар и за работата на моловете да бяха въведени някои ограничавания от 27 ноември, редица търговски обекти там изобщо не са затваряли. Отворени до момента бяха и ще не престават да бъдат магазините за потребности от първа нужда: храна за хора и животни, аптеки, оптики, дрогерии, офиси за телекомуникационни и финансови услуги. През декември към работещите обекти в моловете даже се причислиха местата за химическо почистване.

От 1 февруари отварят всички други магазини там - за облекла, книжарници, кина и редица други, само че не и заведенията. До 1 март те само би трябвало да оферират взимане на храна от място или доставки.

Първоначално здравните управляващи даваха поръчка, че няма да бъде позволено на детските кътове в моловете да работят, с аргумента че срещите сред деца от разнообразни възрасти и групи съставлява риск от разпространяване на COVID-19. Актуалната заповед не слага обаче такива ограничавания.

Единственото условие във връзка с всички под 18-годишна възраст е да бъдат съпроводени от пълновръстен (не е нужно безусловно да е родител или настойник), с цел да имат право да отидат в мол. Предполага се, че по този начин ще се избегнат продължителните разходки на децата там. За съответна организация по контрола се разчита на самите търговски центрове.

От 1 февруари може да се върви на кино, откакто визитите в салоните бяха спрени от 27 ноември. Макар че се седи статично в зала и е допустимо спазването на отдалеченост, гледането на филми в зала не бе възможно за разлика от посещаването на театрална режисура.

Изискването към киносалоните е да позволяват хора до 30% от вероятния потенциал на помещението, да има разстояние от 1.5 метра сред посетителите и да носят защитни маски. Същите правила важат в театри, музеи и галерии, като театрите не са били затваряни, а останалите три културни средища са отворени за фенове още от 4 януари.

От през днешния ден искащи одобряват и залите за креативно, танцово и музикално изкуство. Изискването към този бранш е да се употребяват при 30% от потенциала на пространствата и да се съблюдава отдалеченост. Задължително носене на маски не се загатва, евентуално тъй като съставляват физическа интензивност.

След двумесечна пауза фитнесите още веднъж публично отварят порти за спортуващи. Изискването е за потребление на не повече от 50% от потенциала на помещението, а дистанцията сред хората би трябвало да е по-голямо от общоприетите 1.5 метра. В заповедта е посочено условие от 2 метра отдалеченост сред спортуващите във фитнесите.

Носенето на маски не е наложително, тъй като времето, в което се прави физическа интензивност, е измежду изключенията, когато не се изискват защитни средства.

От през днешния ден са в действие актуализирани правила и във връзка с маските. Закриването на устата и носа продължава да е наложително на публични места на закрито и когато няма отдалеченост от 1.5 метра сред хората навън. Но към този момент не е разрешено това да става с шлемове или шалове.

От настоящата заповед на министъра на опазването на здравето отпадна съществуващата през последните месеци опция да се употребява " друго средство, покриващо носа и устата ". Така разрешени остават единствено маските, въпреки да няма специфични условия от какъв тип да са те.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР