След двучасови спорове депутатите прекратиха предсрочно правомощията на председателя на

...
След двучасови спорове депутатите прекратиха предсрочно правомощията на председателя на
Коментари Харесай

След скандал: Депутатите гласуваха оставката на Цацаров

След двучасови разногласия депутатите прекратиха предварително пълномощията на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/ Сотир Цацаров.

Оставката му бе призната със 197 гласа " за ", без " срещу " и " въздържал се ". Цацаров самичък изиска да напусне поста, считано от 1-и март тази година.

Дебатът по оставката на Цацаров бе съпроводен от разногласия сред ръководещи и съпротива за битката с корупцията в България. ГЕРБ-СДС настояха, че би трябвало да се отдаде дължимото на ръководителя на КПКОНПИ, който е бил и основен прокурор. Според " Българска социалистическа партия за България " обаче оставката на Цацаров е била предизвестена още с избора му на поста, написа standartnews.com.

От " Продължаваме Промяната " разясниха, че оставката на Цацаров ще е добър мотив и основният прокурор Иван Гешев да се отдръпна от своя пост.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи уточни, че оставката на Сотир Цацаров ще е от изгода единствено за енергийния и медийно-олигархичен кръг на Иво Прокопиев и други лица, потърпевши от дейностите на шефа на антикорупционната комисия и уточни, че незабавно след промяната му, запорът им ще бъде вдигнат.

Дебатите не минаха и без съпътстващи кавги. Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев засегна новите депутати в Народното събрание, като сподели, че приличали по-скоро на спомагателен личен състав. В отговор Явор Божанков от Българска социалистическа партия съобщи, че " някой различен пък наподобява на кунг-фу панда, само че няма да посочвам кой ". Намекът не се понрави на Манев. Той твърдеше, че е поименно обиден и настоя за обзор на стенограмата за определяне на точните думи на социалиста. В последна сметка се оказа, че Манев не е бил директно афектиран, само че все пак, депутатът от ГЕРБ съобщи, че ще прегледа и аудиозаписите и в случай че се окаже, е бил обиден, ще желае опрощение от ръководителя на парламенра Никола Минчев, че не е направил забележка за обидата.

Цацаров разгласи, че се отдръпва по свое предпочитание от КПКОНПИ при започване на януари. Ден след неговото решение бе обявено, че Държавната организация " Национална сигурност " ДАНС е лишила достъпа му до класифицирана информация на равнище " Строго секретно ". Преди седмица пред депутатите от антикорупционната комисия Цацаров разяснява, че точно оставката му е станала мотив ДАНС да отнеме позволява му, а не противоположното. Той уточни, че са му пристигнали " малко допълнително " политическите извършения върху неговото име.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР