След две седмици в Женева влиза в сила нова минимална

...
След две седмици в Женева влиза в сила нова минимална
Коментари Харесай

Женева гласува най-високата минимална заплата в света

След две седмици в Женева влиза в действие нова минимална заплата от 23 швейцарски франка на час (около 21 евро), която ще бъде най-високата в света. Като се имат поради приблизително 41 часа седмично измежду служащите в Женева, новата заплата възлиза на към 4086 швейцарски франка или към 3700 евро на месец, доста над 2180 евро (12.1 евро на час), които получават служащите в страната с втората най-висока минимална заплата в света, Австралия, оповестява "Дойче Веле ".
Новата минимална заплата беше утвърдена предходната неделя на локален референдум, където самодейността „ 23 франка минимално “ получи поддръжката на 58.16 % от гласувалите, макар обстоятелството, че през 2011 година те бяха отказали сходно предложение.
Женева в действителност е третият швейцарски кантон (от 26), който утвърждава тази цифра, към този момент е в действие в Юра и Нюшател, също във френскоговорящата зона в западната част на страната и която скоро ще бъде въведена и в италианоезичния кантон Тичино. В скоро време ще се гласоподава и в Базел. Швейцария няма национална минимална заплата, годна в цялата федерация, за разлика от други прилежащи страни.
Новата минимална заплата в Женева е в контрастност с тази на Европейския съюз, където даже страна с висок стандарт на живот като Люксембург я дефинира на „ единствено “ 2141 евро на месец. Тази на Ирландия, Холандия, Белгия, Германия и Франция варира сред 1 706 евро и 1539 евро, демонстрират данни на Евростат.
От останалите единствено Испания надвишава хиляда евро, с 1108 (цифра, сходна на 1 122 евро в САЩ). Италия, Кипър, Австрия и скандинавските страни - членки на Европейски Съюз (Финландия, Швеция и Дания) нямат национална минимална заплата.
Новата минимална заплата може да усили възходящата група гранични служащи, над 180 000, които живеят в гранични региони на Швейцария във Франция, Италия или Германия, където разноските за живот са доста по-ниски и минават всекидневно границата, с цел да отидат до работните си места.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР