След две седмици интензивни преговори и две години отлагане светът

...
След две седмици интензивни преговори и две години отлагане светът
Коментари Харесай

2022-а – годината, в която опазването на природата се превърна в мейнстрийм

След две седмици интензивни договаряния и две години отсрочване светът най-сетне реализира значима договорка в Монреал за възобновяване на дивата природа.  На 19 декември 200 страни поддържаха концепцията да бъде спряна  загубата на биоразнообразие – по тази причина мнозина го дефинираха като „ историческо ” и се надяват заложените амбициозни цели да бъдат реализирани. Малцина обаче се съмняват, че това ще се случи, както това стана с поставените цели в Япония през 2010 година (Протоколът от Киото – бел.р.), написа The Guardian.

При почти 1 милион типа, застрашени от изгубване, и 69% междинен спад в популациите на дивата природа в интервала сред 1970 година и 2018 година, не би трябвало да „ стопираме нито за секунда “, предизвести Ингер Андерсен, изпълнителен шеф на Програмата за околна среда на Организация на обединените нации.

„ Трябва да променим връзката сред хората и природата. И в случай че сме почтени, времето не е на наша страна. Притиснахме природата в ъгъла и е време да облекчим натиска. Знаем също, че природата може да елементарни. Ако й дадем късмет, това ще се случи ”, акцентира Андерсен в Монреал.

Призивите за възобновяване на дивата природа излязоха на напред във времето през 2022 година, подкрепени с планове по целия свят – от разселването на бизони и бобри в Обединеното кралство, през отбраната на  популацията на лешояди в Източните Родопи, разселването на вълци в Националния парк Йелоустоун в Уайоминг, леопарди в Мозамбик и тасманийски дяволи в континентална Австралия до основаването на предпазени зони в Аржентина.



Източник: Rewilding Europe

Международният съюз за запазване на природата оповестява, че от 2008 година до момента са стартирани 418 плана за реинтродукция. Наскоро бе даден старт на десетата подред самодейност на Rewilding Europe, която цели разселването на черни лешояди, рисове и диви коне измежду дивата природа на Иберийските планини. https://rewildingeurope.com/

Леонардо ди Каприо и Ели Гулдинг са двете звезди, които застанаха зад придвижването Wild world на Age of Extinction.

На прага на 2023 година, мнозина черпят ентусиазъм от предишното с напредък в регенеративното земеделие, завръщането на антични култури, като елда и уелски овес, и потреблението на антични напоителни системи.

Една от задачите на съглашението Сop15 от Монреал е „ елиминиране, минимизиране, понижаване и/или намаляване на въздействието на инвазивните непознати типове върху биоразнообразието и екосистемните услуги “. В Германия мраморните раци са нахлули в езерата и реките, до момента в който змиите заплашват стенния гущер на Ибиса, а заболявания поразяват портокалите в континентална Испания.



Източник: Rewilding Europe

През отиващата си 2022 година имаше доста неприятни вести, една от които най-опустошителната световна загуба на диви птици, като северните ганети, пеликани, скуа и представители на безчет други типове, които починаха от птичи грип. „ Само мащабът му е сложен за схващане “, акцентира Гуен Потър, управител за селските региони на Националния концерн на Обединеното кралство, който работи за отбраната на островите Фарн край крайбрежията на Нортъмбърланд.

Споразумението от Монреал ни дава вяра, че сме подготвени да обърнем наклонността и през 2023 година ще бъдат положени съгласувани старания за прекъсване на загубата на биоразнообразие.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР