След две години съдебна битка късметлия с печеливш билет от

...
След две години съдебна битка късметлия с печеливш билет от
Коментари Харесай

Късметлия от "Националната лотария" загуби дело за 760 хил. лв. срещу Народното събрание

След две години правосъдна борба късметлия с печеливш билет от " Национална лотария " загуби дело в Софийския градски съд, което заведе против Народното събрание. С желае той настояваше да получи неизплатената си облага в размер на 760 хиляди лева от общо извоювани 1 млн. лева

Имуществените вреди за него са настъпили, откакто като продължение на дейностите на страната при започване на 2020 година против един от най-големите представители на хазартния бизнес - Васил Божков (неговите компании бяха и в монополна позиция при частните лотарии). Срещу предприемача, който се намира в Дубай, има 18 повдигнати обвинявания, само че прокуратурата към момента не е внесла в съда нито едно от делата против него.

Печелившият билет

Станчо Тодоров си купува билет от " Национална
лотария " - " Околосветско странствуване: 5 х 1 млн. лева, 10 х 250 хиляди лева Има шанс и се оказва, че печели 1 млн. лева На 16 януари 2018 година го показва пред " Ню геймс " на Божков, които провеждат лотарийните игри. Според разпоредбите на играта Станчо Тодоров трябвало да получи 200 хиляди лева незабавно при проявление на билета, а остатъкът от 800 хиляди лева да се изплаща в продължение на 20 години на 20 равни вноски по 40 хиляди лева

Всичко това е документирано и по силата на контракта на 16 януари 2018 година късметлията получил първата сума от 200 хиляди лева, а на 19 февруари 2019 година му били преведени още 40 хиляди лева - първата от общо 20 вноски.

" Успяхме да купим едно жилище ", споделя в средата на юли 2018 година малко откакто е спечелил, и споделя, че животът му се е трансформирал към по-добро. Той споделя, че възнамерява още вложения в недвижимо имущество и че към този момент се усеща по-спокоен финансово. " Национална
лотария сбъдва фантазии ", повтаря слогана на играта късметлията. Но когато животът му към този момент изглеждал финансово гарантиран, нещата се прекатурват.

На 7 февруари 2020 година Народното събрание, които бяха обнародвани на 18 февруари 2021 година С измененията депутатите национализираха всички лотарийни игри и съгласно новия закон, настоящ и сега, лиценз за образуване на лотарийни игри, като се изключи лотария, бинго, кено и техните разновидности, може да бъде публикуван единствено на страната. С измененията " Националната
лотария " завърши активност, а при започване на 2021 година със правосъдно решение.

Експресно законодателно решение и последствията от него

Преди 2 години - през януари 2021 година Тодоров взема решение да потърси правата си по правосъден ред с иск, който внася в Софийския градски съд (СГС). Искът е против Народното събрание и е предявен поради нарушаване на правилата на правната сигурност, на отбрана на оправданите правни упования, както и на условието за предугаждане на рационална система за компенсиране и на протекция против противоположната мощ на правните правила. Освен това в исковата молба Станчо Тодоров и юристите му настояват, че с приемането на промените в Закона за
хазарта Народното събрание е позволило нарушавания на откритите в правото на Европейския съюз и практиката на Съда на Европейски Съюз принцип на правната сигурност и принцип на отбраната на оправданите правни упования.

" Държавата, чрез секторния регулаторен орган - Държавната комисия за
хазарта (ДКХ), посредством издаването на лиценз за образуване на лотарийни игри, като се изключи лотария, бинго, кено и техните разновидности, на съответните юридически лица, всред които е и " Ню геймс " АД, е основала задоволително съответни и непротиворечиви оправдани правни упования у притежателите на печеливши билети, че ще могат да получат законно извоюваните от тях имуществени награди, защото вземат участие в игра, проведена от тествано и следено от страната лице , както и че съществуват механизми за поръчителство на техните права и законни ползи във връзка разсроченото погашение на облагите им, при изискване че страната чрез регулаторния си орган е одобрила правила за съответните игри , които плануват такова разсрочено погашение на облагите ", се показва в исковата молба.

 Печеливш от лотария " съди Народното събрание за 760 хиляди лева " /> Печеливш от " Национална
лотария " съди Народното събрание за 760 хиляди лева

В нея се напомня и че измененията в закона бяха признати и влязоха в действие извънредно бързо.

" Несъмнено сходно свръхзвуково законодателно решение за лишаване ex lege на добит лиценз на " Ню геймс " АД като уредник на лотарийните игри, водещо до изпадането му в неплатежоспособност, заради цялостната му и трайна неспособност да погаси отговорностите си, в това число да изплати дължимите облаги на участниците в лотарийните игри, опонира на правилата на правната сигурност и на отбраната на оправданите правни упования ", се показва в желае.

Станчо Тодоров излага серия от доводи и акцентира в настояването си до съда, че безспорно на процедура страната не е изпълнила своите отговорности и също така не е планувала процедурни решения , които да обезпечат гаранции за правата на юридическите и физическите лица, с което е предизвикала вреди.

Той упорства Софийски градски съд да осъди Народното събрание да заплати сумата, която му се дължи, дружно с лихвите, откакто поради дейностите на страната " Ню геймс " е в неплатежоспособност и точно поради дейностите на страната с признатите промени в закона за
хазарта е претърпял пропуснати изгоди.

Народното събрание и прокуратурата оспорват желае

Ответник по делото е Народното събрание, което оспорва желае с няколко възражения. Юрисконсулт показва, че Народното събрание не е легитимиран да отговоря по желае заради надзор на законодателната активност на страната от Конституционния съд, само че не и от гражданския съд.

Освен това съгласно Народното събрание липсва нарушаване на съответна правна норма на правото на Европейски Съюз и на твърдяната недопустимост на законодателна смяна в региона. Един от причините е, че Станчо Тодоров е знаел, че задължението е било разсрочено и облагата му трябвало да се изплаща дълъг интервал от време, което " обосновавало вдишване от него на риска от невъзможността за събиране на вземането му , което все още на законодателната смяна " не било добито " в цялостния му размер и не представлявало имуществена щета за него от тази смяна ".

Народното събрание възразява и че няма директно засягане от законодателната смяна на права и свободи на жители. Юридически представител на Народното събрание упорства Станчо Тодоров да заплати всички разходи по делото, а съдът да отхвърли желае му. Прокуратурата също оспорва желае, заведен от късметлията.

Съдът: Парламентът въпреки всичко има право да трансформира законите

Съдебният състав отхвърля желае на Станчо Тодоров като напомня по какъв начин бяха признати поправките в Закона за
хазарта и в детайли разказва част от претекстовете към промените. Посочва и че в преходните и заключителни разпореждания е записано, че: " облагите от тези лотарийни игри, които не са изплатени до влизането в действие на закона, се изплащат според одобрените игрални условия и правила за съответната игра " като в закона е регламентирано и че се дава период от 6 месеца фирмите " да приведат активността си в сходство " със закона.

Софийски градски съд изяснява в детайли и по какъв начин се е стигнало до оповестяване на " Ню Геймс " в неплатежоспособност като добавя, че Станчо Тодоров е предявил навреме иск към компанията за същата сума и вземанията са признати от синдика и включени в лист с необезпечени вземания.

 Съдът: Съдът: " Ню Геймс " на Божков е в неплатежоспособност, законодателят е нанесъл непоправими вреди

Съдебният състав показва, че измежду главните правила на правната система на Европейски Съюз, намиращи своето проявяване и на национално равнище, е правилото на правната сигурност, разследване от който е правилото на отбрана на оправданите правни упования, изискващ правните правила да бъдат ясни, точни и предвидими, по отношение на техните последствия, изключително когато могат да имат неподходящи последствия за физическите лица и за предприятията.

 Според съда невъзможността Тодоров да получи облагата си не е директна и непосредствена последица от законодателната смяна на лицензионния режим на лотарийните игри и възбраната на частните <a href=лотарии. " src= " https://img.dnevnik.bg/shimg/zx780_4179896.jpg " />
© Георги Кожухаров

Според съда невъзможността Тодоров да получи облагата си не е директна и непосредствена последица от законодателната смяна на лицензионния режим на лотарийните игри и възбраната на частните
лотарии.

Но добавя, че тези правила не водят до това да не бъде допускана смяна в законодателството.

Освен това изплащането на облагите, които не са били получени до влизането в действие на закона, става съгласно разпоредбите на съответната игра. В допълнение съдът напомня, че постоянно е допустимо това да стане и непринудено или наложително (в производството по несъстоятелност).

Съдът добавя и че невъзможността Тодоров да получи облагата си не е директна и непосредствена последица от законодателната смяна на лицензионния режим на лотарийните игри и възбраната на частните
лотарии.

 " Ню Геймс " на Божков съди България в Страсбург

Според магистратите, в тази ситуация няма и имуществена щета на стойност 760 хиляди лева, за каквато претендира Тодоров.

" Вземането за неизплатената от сдружението облага и дължимата върху него рента за веселба на ищеца и заемодател Стойчо Тодоров са признати от синдика в производството по неплатежоспособност на сдружението и тяхното цялостно или отчасти погасяване, въпреки и като необезпечени вземания, е обусловено напълно от осребряването на масата на несъстоятелността на търговеца ", показва още съдът.

Станчо Тодоров е наказан да заплати разноските по делото в размер на 200 лева за юрисконсулта на Народното събрание, а решението не е дефинитивно и може да се апелира пред Софийския апелативен съд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР