След два месеца изпитания хеликоптерът на НАСА, който ще бъде

...
След два месеца изпитания хеликоптерът на НАСА, който ще бъде
Коментари Харесай

Хеликоптерът на НАСА, който ще изследва Марс, премина всички тестове и е готов за мисия

След два месеца тествания хеликоптерът на НАСА, който ще бъде изпратен на Марс, към този момент е подготвен за задача. Той е минал през всички проби и е подготвен за задача до Червената планета. Това оповестиха от американската галактическа организация. Летателният уред е с размерите на огромен дрон и тежи едвам 1.8 кг. Той би трябвало да излети за Марс през 2020 година

Периодът на тестванията не е определен инцидентно. Целта на инженерите на НАСА е да извършат по-голяма част от тестванията през зимата, с цел да ревизират по какъв начин машината работи при температури, близки до тези на Марс. Очаква се през 2021 година той да направи първите си тестови полети на Червената планета, откакто през февруари същата година е планувано задачата да доближи Марс. Полетите ще са с дълготрайност до 90 секунди.

Докато хеликоптерите са нормална панорама на Земята, летенето в атмосферата на Марс е нещо напълно друго. Нейната компактност е единствено към 1% от тази на Земята. Сходна атмосфера с тази на Червената планета има на 30 километра над земната повърхнина, прецизират учени от НАСА.

 Хеликоптерът на НАСА, който ще изследва Марс, мина всички проби и е подготвен за задача

Създаването на подобаващи условия за проби е било едно от огромните провокации за екипа, който създава хеликоптера. За задачата е направен галактически симулатор, който е с широчина от близо 8 метра. Той разполага с вакуумна помпа, която изсмуква кислорода и други газове от въздуха в него. След това вътре се прибавя въглероден диоксид, който е основната съставна част в атмосферата на Марс.

" Пренасянето на хеликоптер в извънредно тънка атмосфера е единствено част от предизвикването. За да симулираме същинско хвърчене на Марс, би трябвало да докараме гравитацията до 2/3 от земната, тъй като гравитацията на Червената планета е доста по-слаба ", сподели Теди Цанетос, който управлява тестовия екип. Гравитацията е реализирана посредством моторизиран ремък, прикован към върха на хеликоптера, който съумява да сътвори равностоен на две трети от земната гравитация.

При първия опит хеликоптерът се е издигнал на 5 см височина и е останал в полетен режим за минута. Последвали са още проби, които са потвърдили, че машината работи добре в сходни условия.



Целта пред апарата е да направи фрагменти на Марс отвисоко, които да оказват помощ на учените да прегледат повърхността на планетата. Освен това ще може авансово да се види какво има зад даден рид, който би трябвало да бъде преодолян от марсохода.

Хеликоптерът ще се ръководи от новия марсоход, върху който ще бъде прикован, и ще се зарежда от слънчеви акумулатори. Безпилотният дрон ще утрои дистанцията, което един марсоход може да измине за един марсиански ден. Хеликоптерът ще лети пред марсохода и ще изпраща информация за терена назад на Земята. Това ще помогне на инженерите да възнамеряват най-хубавият и най-благоприятен маршрут на марсохода.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР