След два часа обсъждане депутатите закриха на първо четене спецправосъдието.Промените

...
След два часа обсъждане депутатите закриха на първо четене спецправосъдието.Промените
Коментари Харесай

134 депутати закриха на първо четене спецправосъдието. Гешев: Това е противоконституционно!

След два часа разискване депутатите закриха на първо четене спецправосъдието.

Промените в Закона за правосъдната власт, импортирани от държавното управление, с които се закрива спецправосъдието, бяха признати с гласовете на 134 депутати от ръководещото монзинство, 73-ма от ГЕРБ/СДС и Движение за права и свободи бяха срещу, нито един въздържал се, и провокираха следващата замяна на реплики сред ръководещи и съпротива.

Това е първа крачка към закриването на профилираните съд и прокуратура, което е един от главните цели на ръководещата коалиция.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи обявиха позицията си, че промяната по никакъв метод не усъвършенства правната уредба, не е премислена всъщност и ще докара само до безпорядък в системата.

„ Така сподели вашият министър председател Кирил Петков. Всъщност той сподели: нашата роля е да сложим наши хора в прокуратурата. Вие закривате профилираното правораздаване, с цел да може да създадете ваш механизъм и да викате във вашите кабинети, на ваше разположение проверяващи служители на реда “, съобщи депутатът от ГЕРБ Николина Ангелкова.

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС посочи, че ръководещите основават напълно нова процедура по преназначаване на съдиите, работещи в този момент в спецправосъдието. И предизвести, че това ще докара до неодобрение и отводи измежду тези магистрати. Резултатът от това ще бъде закъснение на делата, по които са работили, съобщи Каназирева. Така се рискува да изтекат давностните периоди по обсъжданите закононарушения.

По думите й, с прехвърлянето на делата на районно равнище ръководещите поемат " голям лобистки и корупционен риск ", защото в локалните общности, където проведената престъпност има построени контакти, разкриваемостта на престъпните действия ще бъде по-ниска.

Според Каназирева същото ще се случи и с делата с трансграничен темперамент, при които окръжните съдилища, като териториално лимитирани органи, ще се оправят по-лошо от профилираните, които имат народен обсег. " Това не е правосъдна промяна. Вие не оферирате безусловно нищо ново, а връщате една остаряла правна уредба, която обратно в предишното е потвърдила, че не е ефикасна ", заключи тя позицията на ГЕРБ-СДС.

От Движение за права и свободи оповестиха, че ръководещите не са съумели да потвърдят, че предлаганата структурна смяна ще усъвършенства правораздаването в България. Депутатът от придвижването Александър Несторов подсети, че точно спецпрокуратурата е поръчала на Агенцията за държавна финансова ревизия да изготви отчета, който държавното управление употребява като аргумент за офанзивите си против ГЕРБ-СДС.

„ Това, което вършим, директното закриване, лъха на разпра и не бих желал да мисля за доста по-тежки неща като опция за избрани каузи против съответни хора да не стигнат до присъда, само че аз смятам, че закриването е неточност и безусловно политическо решение “, уточни на собствен ред Цветан Енчев от Движение за права и свободи.

В отговор Петър Куленски от „ Продължаваме промяната “ стимулира поправките с обяснението, че към този момент няколко години спецправосъдието не е постигнало особени резултати и е обслужвало само някогашните ръководещи:

„ Закриваме профилираното правораздаване, сътрудници, тъй като то не съумя да се оправи със своята задача - да се бори с тежката проведена престъпност и корупцията по високите етажи на властта, освен това, то се трансформира в опасност за върховенството на правото в България, трансформира се в бухалка против неуместните политически и бизнес съперници на някогашната власт “.

Поправките плануват още да отпаднат кариерните бонуси за членовете на Висш съдебен съвет, за основния контрольор и инспектората към Висш съдебен съвет.

„ Позицията на Българска социалистическа партия е за закриване на профилираните съдилища. Тя е поредна освен, тъй като е записано в съдружното съглашение, освен, тъй като сме поели подобен ангажимент пред гласоподавателите си. Още при основаването му ние сме възразили, че специализацията във връзка с субекта, а не предмета е безплодна, тя няма да даде резултат “, съобщи секретарят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Явор Божанков по време на дебатите за закриване на профилираното правораздаване.

По-рано в коридорите на Народното събрание водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов съобщи, че партията му ще поддържа закриването на спецправосъдието. Той обаче акцентира, че от „ Възраждане “ са внесли законопроекти, които обаче са останали неразгледани. Костадинов дефинира това като двоен стандарт. По думите му се търси промяна, само че когато „ Възраждане “ направи предложение се бяга от него.

Специализираното правораздаване беше основано от ГЕРБ преди десетилетие с концепцията да му бъдат предоставени делата, свързани с битката против проведената престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Противниците му упрекваха някогашните ръководещи, че са трансформирали тези правосъдни органи в средство за напън.

Позицията на правосъдното министерство, което изготви законопроекта, е, че спецправосъдието не е постигнало поставените пред него задания. Затова би трябвало да бъде закрито, а делата по закононарушенията, по които работеше, към този момент да се водят в окръжните и районните съдилища.

Спецмагистратите реагираха на самодейността, като оповестиха законопроекта за противоконституционен.

А основният прокурор Иван Гешев предсказа, че в случай че предлагането влезе в деяние, ще се стигне до рецесия във върховенството на закона.

" В този му тип законът е очевидно неуместен и противоконституционен, тъй като най-малкото се планува нещо, което мога да нарека лустрация и реподбор на съдии. Независимостта и несменимостта на магистратите е част от тяхната работа - не можеш без тяхно единодушие да ги изпратиш някъде. Това е част от нещо, което ми припомня за времената, където, когато завършиш висшето си обучение, те командироват по предопределение в някой град, независмо къде живееш. Но това не подхожда на европейските стандарти. Има някои решения на Съда на Европейски Съюз, които са безапелационни в тази тенденция и аз нямам подозрения какво ще се случи, в случай че се одобри законът в този тип ", съобщи основният прокурор пред Епицентър.бг.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР