След дни ще изпратим 2023 г., която ни изправи пред

...
След дни ще изпратим 2023 г., която ни изправи пред
Коментари Харесай

Посланикът на Китай Уан Мин за Euronews Bulgaria: България е най-големият ни търговски партньор за селскостопанската продукция в Европа

След дни ще изпратим 2023 година, която ни изправи пред нови провокации. С експлоадирането на войната в Близкия изток геополитическото напрежение в света се изостри, а ролята на дипломацията е все по-голяма за оформянето на новия международен ред. Какво е мястото на Китай на геополитическата карта, по какъв начин ще се развиват връзките сред най-голямата страна в света по население и една от най-малките страни в Европа - България. В навечерието на празниците разговаряхме с госпожа Уан Мин, краткотрайно ръководещ посолството на Китай в България в границите на рубриката на Euronews Bulgaria “Лицата на дипломацията ”.

Ролята на Китай в международните спорове

2023 година изправи света пред нови провокации - войната в Близкия изток и продължаващата война в Украйна повдигнаха нови въпроси за сигурността. Очакванията за криза в редица страни сътвориха нови провокации за стопанската система на света. Къде е мястото на Китай във всички тези процеси и по какъв начин страната ви се оправя с тези провокации?

„ Мирът “ е съществена идея за китайската дипломация. Инициативата за световна сигурност, препоръчана от китайският ръководител Си Дзинпин, подчертава върху това, че човечеството е неделима общественост за сигурност и предлага китайски решения за превъзмогването на недостига на сигурност и алтернативите пред световната сигурност.

Китай е виновна страна и като такава разгласява редица документи, измежду които позиции за политическо разрешаване на украинската рецесия, за Афганистан, за разрешаване на палестинско-израелския спор, в които застава твърдо на страната на мира. Успешното ходатайство за помиряването сред Саудитска Арабия и Иран послужи като образец за страните в близкоизточния район за това по какъв начин могат да позволяват споровете си по пътя на разговора и консултациите и да реализират добросъседство и другарство. От началото на настоящия кръг на палестинско израелския спор Китай поддържа връзка интензивно и координира своите дейности със всички страни, нашият специфичен делегат за Близкия изток посети страните в района, оказахме допустимо най-скоро филантропична помощ на Палестина, с цел да спомагаме за облекчение на обстановката, попречване разрастването на войната, отбягване на филантропична злополука и за основаване на условия за намиране на политическо решение. Китай постоянно е работил за мир в света, пази интернационалния ред и способства за световното развиване.

Как ще се развиват връзките с Китай след вота?

През януари предстоят президентски избори в Тайван. Какви са упованията ви за тях и по какъв начин ще се развиват връзките?

Тайван е неразделна част от Китай. Изборите в Тайван са чисто вътрешен въпрос на Китай.  Колелото на историята за национално обединяване и национално единение потегля напред. Пълното обединяване на родината сигурно може да бъде реализирано.

Инвестиции, съдействие, вероятности

Да погледнем в този момент към връзките сред Китай и България. Как се развиват те през последните години и какви са вероятностите за развиването им бъдеще?

Между Китай и България съществуват обичайни другарски връзки. България е втората страна в света, признала и открила дипломатически връзки с Китайската национална република, ние сме положителни сътрудници и другари. През 2019 година президентът господин Румен Радев направи държавно посещаване в нашата страна и дружно с ръководителя Си Дзинпин оповестиха установяването на стратегическо партньорство сред Китай и България, отваряйки нова страница в развиването на връзките ни. През последните години нашите страни реализираха обилни резултати в действителното съдействие в разнообразни области. Обемът на търговията ни набъбна с над 60% – от 2,59 милиарда $ през 2018 година до 4,12 милиарда $ през 2022 година

Демонстрационната зона за съдействие в селското стопанство сред Китай и Централна и Източна Европа, която се намира в Пловдив, се развива устойчиво, аграрните университети в Пловдив и Тиендзин стартираха работилница за гении „ Лубан “. Също по този начин, при огромен интерес се организираха китайски културни мероприятия като Фестивала на драконовите лодки, културният салон „ Чай за естетика “. Все повече китайски и български студенти учат нашите езици. През идната година се навършват 75 от установяването на дипломатическите връзки сред Китай и България и имам вяра, че с помощта на общите ни старания, взаимното политическо доверие ще продължи да се задълбочава, съдействието ни ще докара до повече на практика резултати, а другарството ни ще укрепва.

Бих желал да употребявам актуалната опция, с цел да показва на феновете ви едно мероприятие, което към този момент стартира – конкурс за снимка и рисунка „ Божурът среща розата “, отдаден на 75-ата годишнина от нашите дипломатически връзки. Каня всички, които демонстрират интерес, да вземат участие в него. Ако имате въпроси, пишете ни на страницата на посолството във „ Facebook “ и на формалния ни уебсайт.

Какви са икономическите връзки сред Китай и България - в региона на търговията и селското стопанство?

Селското стопанство е обичаен бранш за България, както и най-важната област за прагматично съдействие сред нашите страни. През последните години търговията ни със селскостопански артикули нараства бързо. За първите три тримесечия на тази година размерът на търговията със селскостопански артикули сред Китай и България възлиза на към 560 милиона $, което е нарастване с 81% на годишна база.

От тях износът на български селскостопански артикули за Китай е на стойност 490 милиона $ и нарастване от 111% на годишна база. България се трансформира в най-големият търговски сътрудник на Китай в региона на селскостопанската продукция в Централна и Източна Европа.

Продукти от българска роза, вино, кисело мляко и други са харесвани от от ден на ден китайски консуматори. Ние приветстваме износа на добра и висококачествена българска селскостопанска продукция, насърчаваме наши компании да влагат в България и ще продължим да подкрепяме български компании за присъединяване в изложби и в търговията им с Китай.

Какви са проектите на Китай за вложения в България?

През тази година темпът на китайските вложения се форсира и имаше редица положителни образци за съдействие в региона на селското стопанство, новата сила и финансите. Първо, вложенията и съдействието в селското стопанство оказват помощ за понижаване на недостига в двустранната ни търговия. Компаниите за произвеждане на зърно и преправка на фуражи, основани с китайските вложения в България, изиграха значима роля за задълбочаване на двустранната търговия със селскостопански артикули. От тази година износът на български селскостопански артикули за Китай е преди всичко измежду страните от Централна и Източна Европа, което непосредствено докара до забележителен растеж на експортната търговия на България с Китай. Второ, водещи китайски компании от сферата на вятърната, слънчевата сила и производството демонстрират засилен интерес към България и някои планове реализираха първични капиталови планове. Трето, китайски финансови институции ускориха ролята си в търсенето на сътрудници и активизиране на българо-китайското капиталово съдействие. Китайската централна банка и други китайски банки се концентрираха върху компликациите на двустранното съдействие като забавянето на вложенията и дефицит на информация, интензивно сътвориха мостове за двустранното висококачествено съдействие и осигуриха финансова поддръжка. Те последователно се уголемяват от междубанковото съдействие до даване на финансова поддръжка за планове в доста области като вятърната, слънчевата сила и търговия, като интензивно подкрепят обезпечаването на екологична промяна, насърчавайки интензивно зеления преход.

Надяваме се българското държавно управление да продължи и в бъдеще да обезпечава почтена, обективна, транспарантна и недискриминационна бизнес среда за китайските компании. Наши компании имат сравнителни преимущества при построяването на мощности за произвеждане на чиста сила, при електрическите автомобили, в строителството на пътна, железопътна и мостова инфраструктура и други области и са подготвени да допринесат за екологичната промяна на българското обществото и модернизацията на превоза.

Как се развиват връзките сред Китай и България в региона на образованието и културата?

Главното в връзките сред страните е благосклонността сред техните нации. Отношенията сред Китай и България имат дълга история и са неразделни от честия и другарски продан сред хората. Нашите два народа постоянно са обичали и уважавали културата на другия и това другарство се е предавало от потомство на потомство.

Вярвам, че ключът към сполучливия културен продан сред Китай и България и разширение на връзката сред хората, е взаимното разискване на разнообразни въпроси, шерване на опит и учене един от различен в името на общата изгода. За да отбележим 75-годишнината от установяването на дипломатическите връзки сред Китай и България през идната година, ние ще разработим и планираме поредност от културни събития, обхващащи музика, танцово изкуство, кино, литература, история, философия и други области на хуманитаристиката.

Тук желая да отбележа особено три съществени събития – Пролетният празник – китайската Нова година, Фестивалът на драконовите лодки и Фестивалът на фенерите по време на празника „ Средата на есента “. Тази година тези три събития прибавиха нови акценти и нова жизнеспособност в другарството сред Китай и България. Посолството ни ще продължи да организира тези събития през идната година и разчитаме на дейното присъединяване на повече жители и групи.

Що се отнася до образованието, нашите страни осъществят интензивно междуправителствена стратегия за стипендии и постоянно са насърчавали и подкрепяли университети и проучвателен институти от двете страни в реализирането на научен продан на високо равнище и съдействие по разнообразни планове. Надяваме се, в бъдеще двете страни да задълбочат съдействието си в региона на професионалното обучение, преподаването на езици, естествените дисциплини и други области, да уголемяват двустранния продан сред учители и възпитаници от начални и междинни учебни заведения, да способстват за цялостното повишение на просветителното равнище в нашите страни и да възпитават повече висококонкурентни и с световен взор гении.

Празненствата в Китай и България

Предстои Китайската Нова година. Как ще я отбележите и планирате ли някакви мероприятия в България?

В Китай се означават доста празници, само че най-големият и значим за нас е Пролетният празник или обичайна Нова година. Празненствата за него стартират в навечерието му, когато фамилиите се събират към новогодишната софра, която символизира фамилното благополучие и благодарността за постигнатото през миналата година. Във всеки дом се слагат новогодишни пожелания и йероглифът за „ благополучие “, с което хората показват очакванията си за по-добър и спокоен живот в новата година. В първия ден от новата година хората посещават близки и другари, с цел да ги поздравят, пускат фойерверки, подготвят пелмени, любуват се на танците на лъва и на дракона и други

Според китайския зодиак 2024-а ще бъде Годината на Дракона. В китайската просвета драконът е удобен знак, който се свързва с чест, шанс и триумф. Китайците също насочат молебствия към Дракона за хубаво време, за успокоение, мир и сигурност. И най-после бих желал да пожелая на българите през новата година всичко най-хубаво и най-много здраве!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР