След дни на спорове Съветът за сигурност на ООН днес

...
След дни на спорове Съветът за сигурност на ООН днес
Коментари Харесай

След три провалени опита: ООН прие резолюция за мащабна хуманитарна помощ в Газа

След дни на разногласия Съветът за сигурност на Организация на обединените нации през днешния ден одобри резолюция, призоваваща за повече филантропична помощ за цивилното население в линията Газа. Тонът на текста на документа беше доста омекотен от първичния вид, което разреши на Съединени американски щати, които са най-големият покровител на Израел, да се въздържат при гласуването, съобщи ДПА.

Съветът за сигурност , откакто изглеждаше евентуално Съединени американски щати, в качеството си на непрекъснат член на този орган на Организация на обединените нации, да наложат несъгласие на импортирания от Обединените арабски емирства план, с цел да защитят ползите на Израел.

Значителни отстъпки от страна на договарящите предотвратиха неуспеха на резолюцията в последния миг. Общо 13 от 15-те страни в Съвета за сигурност гласоподаваха в поддръжка на текста, като Русия и Съединени американски щати се въздържаха.

Резолюцията, която е наложителна по силата на интернационалното право, приканва Израел да обезпечи „ неотложен филантропичен достъп “ до линията Газа , както и да сътвори „ условия за стабилно преустановяване на военните дейности “.

По противоречивия въпрос по какъв начин да се ревизират доставките на помощи, които отиват в Газа, членовете на Съвета се споразумяха да назначат виновен координатор на Организация на обединените нации, който също по този начин да обезпечи ускорение на доставките в съдействие с всички участници.

Други пасажи обаче бяха заличени след напън от страна на Съединени американски щати , в това число параграф, в който се осъждат " всички нарушавания на интернационалното филантропично право, в това число всички безразборни набези против цивилни жители и цивилен обекти ".

Не беше включено и настояването за неотложно преустановяване на военните дейности , с цел да се даде опция за доставка на помощи, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР