„След днешната дискусия стана ясно едно – трябва да правим

...
„След днешната дискусия стана ясно едно – трябва да правим
Коментари Харесай

Стойнев: Всички пенсионери получиха своето увеличение, грешката е в ГЕРБ

„ След днешната полемика стана ясно едно – би трябвало да вършим разграничаване сред пенсиите и Коронавирус добавките. Всички пенсионери получиха своето нарастване, а напрежението се получи от намаляването на Коронавирус добавките. Въпросът, за какво добавките бяха вмъкнати в пенсиите е, към ГЕРБ. Това беше неточност. “
Това мнение изрази заместник-председателят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев след чуване на министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков в Народното събрание, представен от " Епицентър ".

Той изясни, че тази неточност изкривява модела и води до втора неточност - служебният кабинет да внася промени по този начин, че тежестта на всяка една осигурителна година да се вдигне от 1.20 на 1.35. Социалистът напомни още, че от левицата са подкрепили предлагането за добавки на пенсионерите, защото е било значимо в рецесията да се помогне на хората. „ Това обаче не е трайно решение и главната неточност е, че приносът няма нищо общо с тези добавки, които даваме “, сподели депутатът от Българска социалистическа партия.

„ Ако желаеме да върнем доверието в осигурителния модел, то би трябвало в действителност да подкрепяме осигурявалите се хора, които в действителност извършват критериите “, съобщи от трибуната Драгомир Стойнев.

По думите му Национален осигурителен институт би трябвало да си влезе във функционалностите и да стартира да изплаща настрана Коронавирус добавките от пенсиите. „ Българските жители би трябвало да знаят, че тази добавка е помощ, която рано или късно ще прекъсне, а действителната им пенсия е нещо друго. Голямото комплициране стана, когато хората получаваха всичко вкупом. И когато тази добавка от 120лв. стана 60лв., хората споделиха, че им понижиха пенсиите. Не. Всички пенсии се усилиха, като се изключи 945 индивида, заради неверно подадена информация “, изясни Стойнев, като посочи, че за останалите 2 470 000 пенсионери нарастване има. Той напомни и че тази времена добавка е до юни месец и че огромният въпрос е какво ще се направи по-късно.

„ Подкрепям министър Гьоков, че би трябвало да търсим политически консенсус за преизчисляване на пенсиите с настоящ застрахователен приход, тъй че в действителност да премахнем една голяма неправда за хора, които са работили една и съща специалност, един и същи труд, едни и същи години, само че разликата е по кое време са се пенсионирали “, разяснява социалистът. По неговите думи не може разликата в пенсията на един преподавател, пенсионирал се 2002г. и 2015г., да бъде 300лв. и това е напълно незаслужено.

„ За да понижим тази ножица, тази неправда, би трябвало да стартираме да мислим за преизчисляването на пенсиите. Ние, от Българска социалистическа партия, сме подготвени, подготвени сме с калкулации и по тази причина е значимо да имаме политически консенсус, хората да бъдат спокойни и да не се понижава тяхната покупателна дарба “, заключи Драгомир Стойнев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР