След десетилетия растеж на населението, последните данни за Китай сочат,

...
След десетилетия растеж на населението, последните данни за Китай сочат,
Коментари Харесай

Страната, която ще има 400 милиона души на възраст над 60 години до 2040 г. - повече от населението на САЩ

След десетилетия напредък на популацията, последните данни за Китай сочат, че жителите в азиатската стопанска система понижават за първи път от 60-те години на предишния век. Нарастващата дълготрайност на живота и спадането на раждаемостта до рекордно ниски равнища даже след анулация на политиката за единствено едно дете в семейство през 2016 година, направи по този начин, че популацията на Китай (1,4 милиарда) не просто понижава, а и застарява и то доста бързо, написа Business Insider.

Този значим миг значи значима смяна в метода, по който Китай би трябвало да начертае своето бъдеще. Застаряващото население основава рецесии на доста фронтове: страната ще има повече възрастни хора, нуждаещи се от здравни грижи. На този декор ще има все по-малко и по-малко възрастни в трудоспособна възраст, които да движат самата стопанска система, която финансира тези грижи.

Цифрите са плашещи - до 2040 година се чака да има 400 милиона души на възраст над 60 години - повече хора, в сравнение с са жителите на Съединени американски щати.

Властите знаят, че би трябвало нещо да се промени с цел да има ефикасна система в бъдеще. През март Пекин разгласи петгодишен проект за справяне с грижите за възрастни хора. Отделни окръзи тестват набор от изобретателни тактики, с цел да поощтрят двойките да се женят и да имат деца.

Политиките за поощряване на раждаемостта бяха въведени прекомерно късно и спонсорираните от държавното управление грижи за възрастни даже не могат да се покроят днешното търсене съгласно анализатори.
 През 2023-а Китай към този момент няма да е най-населената страна в света
През 2023-а Китай към този момент няма да е най-населената страна в света

Според отчет на Организация на обединените нации международното население ще доближи 8 милиарда през 2022 година

" Но няма лесни решения за казуса със застаряването на Китай ", счита Сабрина Лук, която е помощник по световни въпроси в Технологичния университет Нанянг в Сингапур.

В момента Китай тества национална застрахователна скица, която покрива грижи за възрастни хора с дълготрайни потребности, като пациенти, страдащи от деменция или диабет. В пилотната стратегия са 15 града, като Чънду, Шанхай и Гуанджоу.

Всеки град самичък взема решение по какъв начин да финансира схемата, кой да получава компенсации и какъв тип грижи да получава.

Повечето от тези градове обезпечават средствата от наложителни застрахователни стратегии. Ако сте работещ възрастен в Китай, по закон сте задължени да плащате здравна застраховка. Тези застрахователни стратегии нормално употребяват точно тези средства за сходни стратегии.

Но в случай че популацията на Китай прогресивно остарява, до момента в който има по-малко възрастни в трудоспособна възраст, потребността от грижи за възрастни ще скочи внезапно.

Грижите за възрастни хора са скъпи - нормално три пъти по-високи от здравните грижи за по-младите генерации, съгласно специалиста.

" Очевидно е, че да се разчита = на вноски от схеми за здравно обезпечаване за финансиране на услугите за грижа за възрастните хора евентуално няма да бъде жизнеспособно в по-дългосрочен проект ", разяснява тя.

Освен това няма задоволително заведения, които да одобряват новата скица, нито пък има задоволително личен състав по програмата, който да се грижи за по-възрастни хора.

Дейвид Гудман, шеф на Центъра за проучване на Китай към университета в Сидни, счита, че локалните управляващи в по-бедните райони ще се сблъскат с казуса. Най-богатата провинция на Китай Пекин има Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 28 517 $ през 2021 година спрямо 6 362 $ в Гансу, която пък е най-бедната провинция на Китай.
 Индия скоро ще е най-населената страта в света, само че даже не знае какъв брой поданици има
Индия скоро ще е най-населената страта в света, само че даже не знае какъв брой поданици има

Според държавни чиновници забавянето с преброяването се дължи на решението на държавното управление да уточни процеса

Да остарееш вкъщи

Подобно на Съединени американски щати, задачата на Китай е да остави хората да остаряват в личните си домове, а не в старешки домове и центрове възрастни.

" Китай се пробва да сътвори центрове за дневни грижи, където възрастните да бъдат обгрижвани денем, а вечер да се прибират в дома си ", споделя Гудман.

Това е положително и дейно решение за по-бедните възрастни хора в селските региони на Китай, където типичният гражданин взема 2700 $ на година, а пенсиите са прекомерно дребни, с цел да се обезпечат дълготрайни медицински грижи.

" Проблемът идва, в случай че има някакво хронично заболяване. До този стадий е доста мъчно да получите достъп до сложни здравни и обществени услуги в средата на нищото ", счита Стюарт Гийтел-Бастен, професор по обществени науки и социална политика в университета Халифа в Абу Даби, чиито проучвания обгръщат демографията в Китай.

Алцхаймерът става все по-често срещан в Китай. В страната са регистрирани към 15 милиона души с деменция през 2022 година - най-вече в света.

Националната здравна комисия на Китай започва национална тактика за деменция през 2020 година, с цел да усъвършенства и усили услугите за пациенти с Алцхаймер в границите на своя " План за деяние " в здравната система.

Мигрантски труд?

Вариант за Китай може да бъде да разчита на труда от мигранти, като притегля задгранични служащи на краткосрочни контракти, както направиха Тайван и Южна Корея през 90-те години, разяснява Карл Минзнер, старши теоретичен помощник в Council on Foreign Relations.

И въпреки всичко Китай има малко чужденци спрямо останалата част от Източна Азия,а президентът затваря вратата към Китай, вместо да я отваря към останалия свят, съгласно специалиста.

Застаряващите страни като Япония и Южна Корея са доста по-богати от Китай и към момента разчитат на мигрантски труд - нещо, което Китай може да схване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР