След дълго чакане, постижението е най-накрая факт: астрономи за пръв

...
След дълго чакане, постижението е най-накрая факт: астрономи за пръв
Коментари Харесай

Историческо събитие: учени заснеха първата снимка на черна дупка!

След дълго очакване, достижението е най-сетне факт: астрономи за пръв път съумяха да снимат черна дупка! 

Разбира се, в случай че би трябвало да сме правилни, фотографията не е направена във забележимия диапазон на електромагнитния набор (т.е. не наподобява както би го видяло човешкото око), а в радиовълновия диапазон. Множество радиотелескопи могат да бъдат обединени в един огромен виртуален телескоп, който има разграничителна дарба, надхвърляща неведнъж тази на самостоятелните телескопи. Терминът, който се употребява в науката, е “астрономическа интерферометрия ”. В случая са употребявани общо осем радиотелескопа в границите на самодейността Event Horizon Telescope (EHT). 

Получената фотография е на свръхмасивната черна дупка, намираща се в сърцето на галактиката M87. Ореолът, който виждате, съставлява радиовълновото лъчение от попадащия в черната дупка нажежен газ. А самата празнота в центъра е подбудена от изкривяването на електромагнитното излъчване в резултат на мощната гравитация на черната дупка. 

Разстоянието сред галактиката M87, където се намира този истински Маелстрьом, и нашата Слънчева система възлиза на 53 милиона светлинни години.

Източник: ESO

Линк към текста на научната публикация, оповестена в уеб страницата на списание The Astrophysical Journal Letters

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР