След дълги години живот на Канарските острови естрадният певец Йордан

...
След дълги години живот на Канарските острови естрадният певец Йордан
Коментари Харесай

Пенсионирали Йордан Марчинков с 40 лева, певецът си продаде къщата на Канарите, за да живее нормално

След дълги години живот на Канарските острови естрадният артист Йордан Марчинков е продал къщата си там и се е открил още веднъж в България със своята втора брачна половинка. Бившият мъж и дуетен сътрудник на Стефка Берова обаче незабавно се сблъскал с неуредиците в страната ни. 77-годишният реализатор едвам съумял да се пенсионира с доста вървене по тъгите, а в последна сметка останал в ступор от решението на Национален осигурителен институт да получава 40 лв. пенсия.

„ Започнал съм работа на 16 години и 32 години не съм спирал. Срам ме е да кажа на приятелите си, че пенсията ми не стига за 2 кафета в Париж “, възмущава се Марчинков.

Все отново обаче Министерството на културата го присъединило в прословутите описи с наградни пенсии по 350 лв., които той и други негови сътрудници ще получават в границите на 3 години. И тези пари обаче са извънредно незадоволителни за естествен живот. Естрадният ас се благодарял, че съумял да спести добре на Канарите, а и от продажбата на парцела си там спечелил задоволително, с цел да кара спокойни старини. В райското кътче той живя цели 22 години и си идваше в България през година за по месец, с цел да се вижда с близки и другари. Пандемията обаче го предиздвикала да зареже живота на островитянин и да се прибере на родна земя.

Марчинков емигрира през 1990 година след загубата на Съюз на демократичните сили, за които с тогавашната му брачна половинка Стефка Берова вършат над 200 безвъзмездни концерта в цялата страна. Отива първо в Швеция, откъдето е родом майка му. Тръгват дружно с брат му, който отваря фабрика за металообработка в Стокхолм и артистът стартира работа в нея. Не се изкушава да прави група и да свири по заведенията, тъй като в оня миг бил отпаднал от специалността и в продължение на 2 години даже не желал да слуша музика. И до момента той не се е качвал на сцената. Не направи изключение даже за бенефиса на някогашната си жена и дуетна партньорка Стефка, въпреки по-късно да съжалявал. Когато го поканила обаче, го дострашало да излезе пред аудитория, тъй като за 18 години не бил изпял и звук. С Берова бяха огромна обич, имат и обща щерка Косара, която живее в Рим. Там е и Стефка, с цел да ѝ оказва помощ с внучето.

Йордан пък се дами наново за актуалната си жена Ася. Тя го следва и в Швеция, откъдето се изнасят, откакто майката на артиста умряла. Тъй като няколко пъти ходили на отмора на Канарите и им харесало, решили да пробват да се открият там. Първо си купили къща на 40 км южно от Лас Палмас на остров Гран Канария. За двама обаче била прекомерно огромна и след това я заменили с апартамент в туристическата зона покрай брега и с панорама към морето. До пенсионирането си Марчинков работил в организация за недвижими парцели там.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР