След дълъг живот, белязан от продължителни шведски зими и тежки

...
След дълъг живот, белязан от продължителни шведски зими и тежки
Коментари Харесай

Щастливите старини на скандинавците скараха Португалия и техните държави

След дълъг живот, белязан от продължителни шведски зими и тежки данъчни сметки, Дан Викстром най-сетне сбъдва фантазията си за спокойни старини на място с по-приятен климат. Но той не се мести в някое данъчно леговище в Карибско море, а вдалеч по-удобната и близка Португалия.

63-годишният някогашен изпълнителен шеф е измежду възходящия брой скандинавци, привлечени в иберийската страна от плоския налог от 20% върху приходите и 10-годишния интервал без налози върху пенсиите. За Викстром това значи удвояване на пенсионния му приход до към 12 000 $ на месец.

" Дали се усещам отговорен? Разбира се, че не ", споделя шведът, който дълги години работи за шведска енергийна компания. Сега той живее в Кашкаиш - крайбрежен курорт, ситуиран на към 30 км от столицата Лисабон.

Португалия вкара тласъците преди 9 години в опит да върне назад емигрантите и да притегли висококвалифицирани задгранични служащи. Но фактът, че иберийската страна притегли и богати пенсионери провокира напрежение в границите на Европейския съюз.

Финландия заплаши да постави завършек на данъчния си контракт със средиземноморската страна, създавайки главоболия на португалския финансов министър Марио Сентено. Сентено ръководи групата на министрите от еврозоната, където членува и Финландия.

Слънце и голф

Но не всичко е поради парите. Страхотните голф курорти, 300 слънчеви дни годишно и невероятните гледки към океана също са причина за триумфа на програмата, която до края на 2016 година е привлякла общо 10 684 чужденци, съгласно формалните данни. Викстром е един от 777-те шведски жители, които се реалокират в европейския югозапад през предходната година.

" Шведите постоянно са обичали да идват в Португалия, само че в последно време идват доста повече от тях ", отбелязва Бьорн Якобсен, който ръководи шведския брокер на недвижими парцели Fastighetsbyran в Кашкаиш. 42-годишният мъж, който се мести в страната със брачната половинка си през 2015 година, отдава увеличението на пристиганията на подобряващата се стопанска система, процъфтяващия пазар на недвижими парцели и имиджа на Португалия като несъмнено място.

Еднакво отнасяне

Нарастващият триумф на програмата акцентира фундаментална разлика в метода, по който страните членки на Европейски Съюз подхождат към обществената сигурност. Скандинавските страни с великодушни обществени политики разрешават на жителите да приспадат пенсионните си вноски, до момента в който работят, само че таксуват приходите им след пенсиониране. В страни от Южна Европа като Португалия сходни приспадания нормално се позволяват единствено на дребна група хора, която разчита на частно пенсионно обезпечаване.

" Това е въпрос на равно отнасяне на всички пенсии, изплащани от финландската пенсионна система ", счита филандският финансов министър Петери Орпо. Шведският му сътрудник Магдалена Андерсон съобщи, че шведите са свободни да се реалокират в Португалия поради климата, виното или даже музикалния жанр фадо, само че не и с цел да заобикалят заплащането на налози.

Сентено отхвърля сходни недоволства, потвърждавайки, че данъчните тласъци на страната му са " напълно незначителни ". " Ще работим дружно с всички тези страни, с цел да почистим тези въпроси ", увери португалският финансов министър.

Програмата на Португалия за така наречен необикновени поданици също провокира напрежение в страната, а социалистическото държавно управление е подложено на критика, че обезпечава данъчни облекчения на чужденци, до момента в който доста от португалците страдат финансово - данъчната тежест доближи 22-годишен връх през 2017 година, съгласно експертен отчет.

Критиците се оплакват, че притокът е спомогнал и за повишение на цените на парцелите, които съгласно формалната статистика са се повишили с 9.2% през 2017 година " Когато не облагате с налози една група хора, вие в последна сметка би трябвало да увеличите данъчната тежест върху друга група. Това е незаслужено ", счита Рикардо Кабрал, професор по стопанска система в Университета в Мадейра.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР