След броени дни за купувачите на битова техника в България,

...
След броени дни за купувачите на битова техника в България,
Коментари Харесай

От 1 март хладилниците и пералните ще са с нови етикети

След броени дни за купувачите на битова техника в България, а и в целия Европейски Съюз, положението ще стане леко объркващо. Магазините ненадейно ще се изпълнят с  хладилници и перални, на които е обозначено, че са от енергиен клас В или С. А към този момент много години знаем, че качествените уреди са клас А (още по-добре, в случай че има добавени един, два или най-добре три плюса). От 1 март обаче стартира поетапна подмяна на познатите ни етикети за енергийна успеваемост, които демонстрират дали уредът е пестелив и спокоен, или харчи доста ток/вода и подвига височки децибели. 

Първо с нови стикери ще се снабдят хладилниците, фризерите, пералните, съдомиялните, от 1 септември - осветителните тела, а след това ще пристигна ред и на печките и климатиците.  Графикът се отнася за всички страни от Европейски Съюз. 

Цветната канара с буквите от А до G ще се резервира, само че плюсовете ще изчезнат, а класовете A и B първоначално няма да бъдат " присъдени "  дори на най-новите модели техника - ще бъдат защитавани за идващите, още по-модерни и енергоспестяващи генерации уреди. Така даже най-добрите  перални и хладилници, които по сегашната канара са А++ или А+++ (т.е. са върха на технологиите),  от първи март към този момент ще са клас В или C. Успоредно с това обаче печките, тв приемниците и климатиците ще си запазят сегашните етикети, преди и те да да бъдат " намалени " в по-долни класове и маркирани с новите лепенки. 

 

Промяна ще има и в други елементи на етикетите - пиктограмите. Това са картинките, които демонстрират най-важните параметри на битовия апарат, а под тях са изписани и съответните стойности - например  какъв брой електрическа енергия използва, какъв брой вода изразходва, какъв брой звук подвига по време на работа. Ще бъдат добавени спомагателни индикатори,  за да се улеснят потребителите в избора. Например за пералните ще се показва каква е ефективността на центрофугиране, а за тв приемниците и мониторите  - каква е енергийната успеваемост в режим HDR. 

 

Освен това на етикетите ще бъде прибавен QR код .  Така всеки клиент ще има бърз и елементарен достъп  до цялостната информация за стоката, която преглежда - задоволително е да сканира със смарт телефона си кода и ще  може незабавно да прочете, каквото му е належащо. За задачата е основана обща за страните от Европейски Съюз база данни, която ще е налична от 1 март. Там са събрани подробните осведомителни листове за всички електроуреди, които са в графика за промяна на етикетите.  

 От 2021 година се вкарват нови енергийни етикети на битовите електроуреди в Европейски Съюз - Varna Hot News Varna Hot News Цветната канара с букви от A до G беше въведена в Европейски Съюз, за да улесни европейските консуматори в избора им и да ги насърчи да купуват съвременна битова техника, която пести сила и оказва помощ на семействата да намалят сметките си. С бурното развитие на технологиите обаче новите уреди нормално всеобщо покриваха условията на най-високия клас  - А, и това наложи да стартират да се прибавят плюсове, с цел да се отличат най-хубавите модели. В момента да вземем за пример етикетът за енергийна успеваемост за пералните машини дефинира три допълнителни класа на успеваемост над A: A+, A++ и A+++. Потреблението на сила за A++ е до 24% по-ниско, а потреблението на сила за A+++ е до 32% по-ниско от това на уредите в клас A.

 

ПРАВИЛА И ИЗКЛЮЧЕНИЯ

След първи март търговците ще имат още 14 дни, с цел да приключат с промяната на етикетите на стоките от първата фаза от графика. 

До декември 2021 година ще се ползват някои изключения за домакинските уреди, които следва да бъдат изтеглени от пазара. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР