След близо седем месеца космическият апарат "ИнСайт" (InSight) на НАСА

...
След близо седем месеца космическият апарат "ИнСайт" (InSight) на НАСА
Коментари Харесай

Космическият апарат ИнСайт кацна на повърхността на Марс след пътешествие от 484 милиона километра

След близо седем месеца галактическият уред "ИнСайт " (InSight) на НАСА кацна на повърхността на Марс след рисковано пресичане на атмосферата на алената планета, заяви НАСА от контролния си център в Пасадина, щата Калифорния, предадоха Франс прес и ДПА.

Няколко минути след кацането сондата изпрати първата си фотография от повърхността на Марс, която е с мъгляв облик евентуално поради облака прахуляк от кацането, само че на която се вижда хоризонтът на планетата.

НАСА не е спускала уред на Марс от шест години. Предишният уред, който кацна на Червената планета, е роувърът "Кюриосити " - през 2012 година За него беше употребена друга технология за втурване.

Мястото за кацане на "ИнСайт " е покрай "Кюриосити " - в равнината Елизиум планициа. Една от дилемите на апарата е да реалокира двата съществени инструмента на повърхността. Досега това не е правено. Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, с цел да мери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-вече на дълбочина 2,5 м, само че на Луната от задачата "Аполо ".

"ИнСайт " придвижва и сеизмометър, с цел да ревизира за първи път дали на Марс има земетресения. Друг инструмент ще наблюдава въртенето на планетата по отношение на оста и изместването й, с цел да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

Преди научните принадлежности да бъдат конфигурирани, ще минат най-малко 10 седмици. Топлинната сонда ще проработи след още няколко седмици.

Продължителността на задачата "ИнСайт " е планувана за една марсианска година, която е равна на две земни.

Космическият уред "ИнСайт " тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард $. В нея вземат участие също учени от Франция, Германия и други европейски страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР