След близо 3 часа дебат парламентът отхвърли ветото на държавния

...
След близо 3 часа дебат парламентът отхвърли ветото на държавния
Коментари Харесай

Ветото на Радев окончателно падна, гласуваме по избор машинно или с бюлетина

След близо 3 часа спор Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете в Изборния кодекс. Със 124 гласа " за ", 89 " срещу "  и без " въздържали се "  депутатите приеха повторно текстовете на Изборния кодекс и по този начин на процедура дефинитивно взеха решение да се гласоподава и с машини, и с хартиени бюлетини. Ветото поддържаха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, както и част от самостоятелните депутати. 

Припомняме, че законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс бе признат на 17 септември 2020 година В главното тяло на законопроекта бе заложено още ЦИК да дефинира техническите условия към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласоподаване. Също по този начин ЦИК ще обезпечава техническите устройства за машинно гласоподаване посредством наемане или закупуване. Държавната организация „ Електронно ръководство “, взаимно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метеорология ще бъдат натоварени със задачата да удостоверяват дали доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване дава отговор на изискванията. 

Част от измененията в изборното законодателство бяха върнати за ново разискване на 28 септември 2020 година от президента Румен Радев. В претекстовете си президента уточни, че смесеното гласоподаване лишава предмиствата на машинното гласоподаване и усилва минусите от хартиения избор, ръчното броене и оформяне на протоколите. Президентът изрази противоречие и с поправката, прехвърляща напълно отговорността на Централната изборна комисия да реши дали да закупи или наеме устройствата, както и да дава отговор за тяхното предпазване и употреба. Радев наложи несъгласие и на текстовете, с които се дава опция да се организират референдуми и по въпроси от компетентността на Великото национално заседание. 

Правилникът за организацията и активността на Народното събрание планува ветото да се смята за преодоляно, в случай че Народното събрание одобри наново закона с болшинство повече от половината от всички народни представители. 

" Високата изборна интензивност е единственият метод да се постави завършек на този модел на ръководство и той да не се възпроизведе като " Борисов 4 ". По тематиката иборен развой съгласно мен има три казуса. Първо, още веднъж ще организираме избори и още веднъж болшинството прави промени в последния миг. Вторият проблем - изборите в България се фалшифицират и манипулират. Третият проблем - фалшификациите, операциите, подправените протоколи, задрасканите бюлетини са разследване. Причината е, че залагате това в закона ", сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебата по президентското несъгласие върху Изборния кодекс.

" В коя страна в Европа и света се гласоподава с машини? Г-жа Нинова и президентът с машини ли са определени или с книжен избор? ", запита пък депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

" ПГ на Движение за права и свободи ще поддържа ветото и ще гласоподава срещу законопроекта. Има доста недействителни бюлетини поради преференциите. Невалидните бюлетини не са функционалност от метода на гласоподаване, те са функционалност от това, че всички заедно прегърнахте концепцията, че преференциите са нещо доста положително. Не може при 2/3 сбъркани протоколи да има доверие в изборния развой. Затова искахме 100% машинно гласоподаване, макар че ще затрудни една част от гласоподавателите. Да не се учудите, в случай че след едни обикновено извършени избори някой в България след 30 години народна власт не ги признае тези избори ", съобщи зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

Въвеждането на опцията за гласоподаване с хартиена бюлетина е по избор на гласоподавателите, разяснява ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на дебата. Тя отбрани тезата на ръководещите за въвеждане на смесено гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели, а всеки гласоподавател самичък да избира дали да упражни правото си на машинно устройство или с хартиена бюлетина. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР