След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на

...
След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на
Коментари Харесай

Днес отбелязваме 132 години от Съединението на България!

След Берлинския конгрес от 1878 година България е разграничена на Княжество България и Източна Румелия (в рамките на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към сливане с освободените българи. Така през 1880 година е основан Българският скришен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято съществена задача е да реализира обединяването на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите "Съединение ".

През февруари 1885 година отпред на БТРЦК застава Захари Стоянов, който поддържа концепцията Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Ролята на българския княз в този миг е решаваща, тъй като в случай че той, в качеството си на предан васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението макар мощната национална воля, начинанието губи смисъл и било обречено на крах.

На 6 септември 1885 година в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е регионалният шеф на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е краткотрайно държавно управление отпред с доктор Георги Странски, което афишира присъединението на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Батенберг с умишлен манифест утвърждава присъединението на региона и приема да бъде титулуван отсега нататък като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и дефинира за собствен асистент в Южна България доктор Странски.

След продължителна дипломатическа битка на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава самопризнание с подписването през 1886 година на Българо-турска конвенция.

Днес във връзка отбелязването на Съединението на България общинските музеи ще работят гратис.Ще бъде обезпечен вход свободен в Музея за история на София, музея под базиликата "Света София ", Галерия "Васка Емануилова ", парк-музей "Врана " и Зоологическата градина. Целта е на празника жителите и посетители на града имат опция да се срещнат с културно-историческото завещание на София.

В София представителни подразделения на Националната гвардейска част ще поднесат венци пред Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг.

Тържествената гала ще стартира в 11.30 часа в празничния ден.

Вечерта в Пловдив ще се организира тържествена заря-проверка. Празнични събития ще има и в другите градове и дребни обитаеми места в цялата страна.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР