След ареста в сряда на един от изявените им представители

...
След ареста в сряда на един от изявените им представители
Коментари Харесай

Осми ден на протести срещу правителството готвят  „жълтите жилетки“ във Франция

След ареста в сряда на един от изявените им представители – Ерик Друе, „жълтите жилетки“ приканват за осми ден на митинги против държавното управление през днешния ден във Франция, съобщи Агенция Франс Прес.

За първия ден на митинг за 2019 година „жълтите жилетки“ плануват демонстрации в Париж и други градове. В Париж са оповестени две акции: шествие от общината до Националното заседание и събиране на бул. „Шанз-елизе“ – главно място на митингите в предходните уикенди.

Друе бе задържан покрай фамозния парижки бул. в сряда вечер и арестуван за десетина часа, което провокира недоволството на опозицията. „Жълтите жилетки“ нарекоха ареста политически и оповестиха усилване на митингите.

Днешното „осмо действие“ ще бъде тест за тяхното придвижване, което провокира разтърсвания в държавното управление от месец и половина, само че през последните седмици като че ли отслабва, показва Агенция Франс Прес.

По данни на министерството на вътрешните работи в „седмото действие“ на 29 декември във Франция са били преброени 12 000 протестиращи по обед. На 22 декември те са били 38 600, а на 17 ноември, когато породи придвижването на „жълтите жилетки“, по улиците на френските градове са били 282 000 души.

В отворено писмо до президента Макрон, публикувано в четвъртък, водачите на „жълтите жилетки“, които нарекоха себе си „Гневна Франция“, обявиха: „Гневът ще прерасне в ненавист, в случай че продължавате, от вашия фундамент, да се отнасяте към хората от народа като отрепки, беззъби, нищожества“.

„Гневна Франция“ реши да промени тактиката си и прикани своите почитатели да не обличат жълти жилетки през днешния ден, а „да излязат по улиците като елементарни жители, каквито са всъщност“, прибавя Агенция Франс Прес.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР