След 8 г. преговори държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион най-накрая се

...
След 8 г. преговори държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион най-накрая се
Коментари Харесай

В Азия сключиха най-голямото споразумение за свободна търговия в света

След 8 година договаряния страните от Азиатско-Тихоокеанския район най-сетне се подписаха под най-голямото съглашение за свободна търговия в света на виртуална конференция в Ханой, разгласи виетнамският министър председател Нгуен Суан Фук, представен от ДПА.

" Много съм удовлетворен, че след 8 година договаряния, изпълнени с компликации, през днешния ден ние приключихме договарянията за Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) и публично се подписахме по време на 37-ата Среща на върха на АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия) ", сподели министър-председателят на форума.

Търговското съглашение покрива 2,2 милиарда души и 29% от международната стопанска система.

Най-голямата комерсиална договорка включва 10 страни членки на АСЕАН (Виетнам, Тайланд, Филипините, Лаос, Камбоджа, Мианмар, Малайзия, Сингапур, Индонезия и Бруней) и Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

Щом влезе в действие RCEP ще понижи митата, ще откри общи търговски правила и ще улесни веригите на доставки . Споразумението покрива всичко - търговия, услуги, вложения, електронна търговия, телекомуникации и авторски права.

Според специалисти договорката фундаментално ще промени икономическата, стратегическата и институционална архитектура в района, което ще е значимо за възобновяване от пандемията от ковид.

Китайският министър председател Ли Къцян разгласи, че подписването на съглашението е победа за международната стопанска система.

" Подписването на RCEP е освен удивително достижение на районното съдействие в Източна Азия, само че също победа за мултилатерализма и свободната търговия ", сподели Ли Къцян по време на тирада на форума.

Китай се чака да бъде огромен бенефициент от договорката, като евентуално може да прибави 85 милиарда $ към Брутният вътрешен продукт.

Правителството на Австралия ще употребява комерсиалния пакт като опция за подсилване на връзките с Китай , които през последните месеци се обтегнаха.

Австралийският министър председател Скот Морисън съобщи, че подписването на документа е победа за австралийските фермери и пазара на труда . Канбера се ангажира да ратифицира съглашението допустимо най-скоро.

През 2019 година Индия напусна договарянията, защото не желае да отваря индийските пазари, както в съглашението е заложено.

Лидерите на страните членки на АСЕАН оповестиха, че имат намерение да разширят търговията с Индия, макар че не взе участие в съглашението.

От 2012 година се организираха 31 кръга договаряния и 18 министерски срещи преди да бъде подписано съглашението. Самоналоженият краен период изтече шест пъти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР