След 8-часови дебати депутатите приеха на първо гласуване Законопроект за

...
След 8-часови дебати депутатите приеха на първо гласуване Законопроект за
Коментари Харесай

Със 161 гласа промените в Конституцията тръгват по бавната писта

След 8-часови диспути депутатите одобриха на първо гласоподаване Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. Вносители са Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ, Десислава Атанасова и група народни представители.

Народните представители гласоподаваха с 161 гласа " за ", 57 гласа " срещу " и без " въздържали се ". По парламентарни групи: ГЕРБ/СДС гласоподаваха с 65 гласа " за ", ПП/ДБ - 62 гласа " за " и Движение за права и свободи - 34 гласа " за ". Против гласоподаваха " Възраждане " с 32 гласа, Българска социалистическа партия - 17 гласа " срещу " и Има Такъв Народ - 8 гласа срещу. Независимият депутат Радостин Василев не взе участие в гласуването.

Така измененията в Конституцията потеглят по-бавната писта, тъй като няма 3/4 поддръжка, а единствено 2/3.

Дебатът по препоръчаните промени продължиха над 7 часа, като това беше и първото нещо, с което се заеха депутатите през днешния ден. Дебатът беше релативно вял, като доста постоянно подаваните реплики бяха сред " Възраждане " и Има Такъв Народ, които с изключение на Българска социалистическа партия заявиха, че няма да поддържат самодейността за смяна на Основния закон.

Водещата част от промените, препоръчани с обсъждания законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, се отнасят до действието на правосъдната власт в България. Със Законопроекта се предлага окончателното делене на Висшия правосъден съвет на два обособени органа, като Висшият правосъден съвет (ВСС) ще остане административен и кадрови орган само за съдиите и се предлага и основаване на прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите. По отношение на Висш съдебен съвет според препоръчаните промени петима от членовете се избират от Народното събрание, като двама — ръководителят на Върховен касационен съд и ръководителят на Върховен административен съд, са членове по право. Осигуряването на такова болшинство се обезпечава независимостта на съда като единствен предназначен независимо да се произнесе по юридически спор и се извършват интернационалните стандарти по този въпрос и рекомендациите, давани от Венецианската комисия към България в предишни мнения. Ограничаването на опцията настоящи съдии, прокурори и следователи да бъдат избирани за членове на органа от квотата на Народното събрание е гаранция против капсулирането на органа и за реализацията на замисъла тази квота да играе ролята на социална.

Със законопроекта се предлага в Прокурорския съвет превес да имат представителите на парламентарната социална квота, като замисълът на това е да се ускори публичният контрол върху активността на прокуратурата, да се подсигурява нейната самостоятелност, само че и отчетност, както и да се подсигурява по-голямата самостоятелност на редовите прокурори посредством понижаване въздействието на основния прокурор в органа. Поради това и моделът на самоуправление, прибавен към кадровия орган на същите, не е използван във връзка с Прокурорския съвет. Отбеляза се, че за Прокурорския съвет се предлага да бъде формиран от 10 членове, от които шест избирани от Народното събрание; двама избирани директно от прокурорите; един от следователите и един от основния прокурор като член по право. Предвижда се ограничаване в състава на органа от квотата на Народното събрание да бъдат избирани прокурори и следователи, тъй като противното би довело до разбъркване на салдото сред квотите очакван в законопроекта.

Парламентът следва да не се разпуска, в това число и при предварителни парламентарни избори, като да не заседава единствено в интервала на предизборната акция. Предлага се и смяна в метода на назначение на служебния кабинет, като при избора на длъжностен министър-председател президентът да има право на избор всред избран брой лица, които и към съответния миг към този момент заемат висша обществена служба.

Ключов детайл от препоръчаните промени в Конституцията е промяната на прокуратурата, която да подсигурява нейната отчетност пред обществото и нейната успеваемост. Предлага се функционалностите на прокуратурата да се съсредоточат главно в наказателното правосъдие, като се лимитират пълномощията на основния прокурор. Въвежда се и детайл на децентрализация на прокуратурата посредством промените в член 126 от Конституцията на Република България.

Предложенията в Конституцията целят подсилване правата на жителите посредством разширението на достъпа до конституционно правораздаване, като се дава опция на всеки съд, без значение от това на каква инстанция се намира съответното дело, да повдигне въпрос за сходство на настоящ закон с Конституцията на Република България. Предлага уреждането на самостоятелна конституционна тъжба, като всеки един български жител, при избрани условия, да има опция директно да се обърне към Конституционния съд в случаите, когато неговите права са застрашени или уредени по метод, който не подхожда на Конституцията.

Аз персонално съм удовлетворен, разяснява след гласуването Делян Пеевски в Партийния дом. Направихме нещо за България, за което работихме дълго време, акцентира той. На 6 декември ще приемем Конституцията, уверен е депутатът от Движение за права и свободи.

Ще отпаднат тезите за основния прокурор. Ще предложат обаче участието в Европейски Съюз и НАТО да бъде записано в главния закон и ще се забранят референдуми за излизане от двете структури. Това, което желае " Възраждане ", няма да се случи, безапелационен бе Пеевски.

Смешни рецензии - по този начин той дефинира чутото в пленарна зала за измененията в Конституцията. Вотове, закачки преди изборите, това видял Пеевски в дебата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР