След 7 юли Иран ще започне да обогатява уран до

...
След 7 юли Иран ще започне да обогатява уран до
Коментари Харесай

Иран: Ще започнем да обогатяваме уран до нивата, от които се нуждаем

След 7 юли Иран ще стартира да обогатява уран до нивата, от които се нуждае, надхвърляйки ограничаването от 3,67 на 100 съгласно подписаната през 2015 година нуклеарна договорка, съобщи АП.

"Ако останалите страни по съглашението сред Иран и международните сили не изпълнят поетите задължения, нуклеарният реактор в Арак ще се върне към предходните си действия след 7 юли ", акцентира иранският президент Хасан Рохани пред държавната телевизия ИРИБ. Съединени американски щати се изтеглиха от нуклеарното съглашение преди повече от година и постановиха още веднъж наказания на Иран. В понеделник иранските управляващи потвърдиха, че страната е надхвърлила ограничаването за запасите си от ниско обогатен уран. Увеличаването на запасите и обогатяването на уран до по-високи от плануваните нива доближава Иран до основаването на задоволително материал за производството на нуклеарна бомба - нещо, към което страната отхвърля да се стреми, само че съглашението от 2015 година целеше да предотврати, отбелязва АП.

"Нашият съвет към Европа и Съединени американски щати е да се върнат към логиката и масата за договаряния ", акцентира Рохани. "Върнете се към разбирателството, към зачитането на закона и резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. При тези условия всички можем да съблюдаваме нуклеарното съглашение ", уточни той.

Засега няма реакция от Европа. Вчера някои европейски сили приканиха Иран да се откаже от увеличението на запасите си от уран и да се въздържа от други стъпки, които подкопават нуклеарното съглашение.

Смята се, че Иран се нуждае от още към година за основаването на задоволително материал за производството на една нуклеарна бомба, отбелязва АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР