След 45 дни и 48 мача, най-голямото парти по крикет

...
След 45 дни и 48 мача, най-голямото парти по крикет
Коментари Харесай

Пари, сила и време: Заложено ли е бъдещето на крикета над 50?

След 45 дни и 48 мача, най-голямото празненство по крикет в Индия приключи със пагубен удар от безсърдечен австралийски тим, който по някакъв метод завършва с играта, и печелейки на процедура всеки различен край на Световната купа.

Когато прахът се уталожи по отношение на това по какъв начин и за какво Индия загуби, анализът неизбежно ще се върне към устойчивостта и уместността на формата на крикет над 50. Във време, когато обсегът на вниманието наподобява понижава и крикетът T20 продължава да господства непреклонно в календара на спорта, бъдещето на еднодневните интернационалните надпревари (ODI) още веднъж ще бъде под удара.

Световното състезание по крикет на ICC обичайно възвестява началото на четиригодишния цикъл на крикета, изложен под формата на програмата за бъдещи обиколки (FTP), която включва огромни двустранни серии и шампионати на ICC. Но крикетът се трансформира с бързи темпове, значително заради експоненциалния напредък на крикет T20 и непрестанно възходящото му влияние върху всички други аспекти на спорта.

Пари, пари, пари

Когато лицата, вземащи решения, седнат да обмислят бъдещето на крикета и разпределят идващия кръг пари от права за лъчение от Международния съвет по крикет (ICC), едно е несъмнено: най-богатите ще станат по-богати, а най-бедните може да са малко по-малко небогати.

Докато ICC отхвърля да направи обществен модела си за систематизиране на приходите, няколко отчета разказват в детайли разделянето на това, което се счита за планувани 600 милиона $ годишни доходи, възходящи от почти 400 милиона $ в интервала от 2017 година до 2023 година, водени от нови покупко-продажби за права за лъчение. Индия несъмнено е най-големият печеливш, очаквайки да завоюва към 38,5 % (231 милиона долара) от чистия търговски остатък на ICC.

Англия (6,89 процента) и Австралия (6,25 процента) са идващите най-големи печеливши, до момента в който останалите девет пълноправни членки ще получат сред 4,73 % (Нова Зеландия) и 2,8 % (Афганистан).

Останалите 11,19 %, или към 67,19 милиона $, ще бъдат разпределени сред 94-те асоциирани страни-членки.

Критериите за претегляне на новия модел включват историята на крикета на дадена страна, представянето й в събития на ICC и приноса й към комерсиалните доходи на международното управително тяло.

Последствията от този нов международен ред са явни – до момента в който всички народи ще получат увеличено финансиране, финансовите условия надалеч не са равни.

Влиятелният Съвет за надзор на крикета в Индия (BCCI) от дълго време твърди, че разпределението на средствата би трябвало да отразява големия принос на Индия към световната стопанска система на крикета, което прави все по-трудно за по-малките народи да се оправят с нейната финансова мощ.

Двадесет страни ще се състезават в Световната купа T20 идната година в Съединените щати и Карибите, до момента в който Световната купа през 2027 година ще включва 14 народи. Как няколко от тези страни – доста от тях към момента полупрофесионални – ще се конкурират с по-богатите народи, съставлява непрекъснат въпрос.

„ Трябва единствено да погледнете финансите, с цел да видите, че не приказваме за равни условия “, сподели някогашният състезател на Холандия и сегашен управител с високи резултати Роланд Лефевр.

„ Ниско класираната Ирландия ще получи 18 милиона $, до момента в който Холандия и другите топ асоциирани тимове може да имат шанса да получат 2 милиона $ идната година. От тези суми те би трябвало да професионализират, да основат и провеждат надпревари и да приготвят играчи по крикет за квалификации и възможни събития на ICC. “

Льофевр сподели, че разликата с пълноправните членове е голяма.

„ При пълноправните членове няма значение какво вършат. Те могат да изгубят всеки мач и ще получат парите си и това няма да се отрази на статута им на пълновръстен член, ” сподели той.

„ Но с асоциираните страни има нещо заложено на всеки шампионат. “

Колко е прекалено много?

Броят на събитията на ICC и двустранните серии във всички формати, дружно с разпространяването на доходоносни локални T20 лиги, кара световния график на крикета да се пука по шевовете. В резултат на това някои страни ще бъдат изправени пред сложен избор.

Южна Африка беше един от най-хубавите тимове на Световното състезание, само че те рискуваха непосредствено да се класират за шампионата, като изгубиха двустранна серия ODI против Австралия по-рано тази година.

Крикет Южна Африка (CSA) се нуждаеше от най-хубавите си играчи разполагаем за встъпителната вътрешна лига SA20, шампионат, на който те бяха заложили фермата, и бяха подготвени да се откажат от квалификационните точки, предлагани в серията против Австралия.

През февруари Южна Африка ще изпрати втори тим в Нова Зеландия за серия от два мача, тъй като се сблъсква с второто издание на SA20.

Това освен заплашва да намали качеството на серията, само че в случай че Южна Африка загуби и двата мача, това може да навреди на възможностите им за подготовка за финала на Световното тестово състезание през 2025 година

Това, че даден ръб ще даде приоритет на личното си вътрешно съревнование пред интернационалния крикет и вероятността за присъединяване в събития на ICC в шатра е ослепителен образец за това по какъв начин дефицитът на финансиране може от ден на ден да подкопава интернационалната игра.

CSA са в усложнение, изпитват финансови компликации, само че към момента се стремят да се конкурират на най-високо равнище. Изпращането на доста по-слаб тим на тестова обиколка в миналото би било немислимо; че са подготвени да го създадат, изпраща сигнален сигнал към играта като цяло.

Бившият капитан на теста Греъм Смит, който е комисар на лигата SA20, изясни сериозните избори, пред които е изправен CSA пред списание Wisden Cricket Monthly по-рано тази година.

„ Искате да видите [Тестов крикет] мощен, желаете да го видите игран. Но когато основен изпълнителен шеф или дружество е под финансов стрес, те постоянно ще вземат решенията, които могат финансово да укрепят играта им “, сподели Смит.

Изключителният клуб за крикет

Холандия беше една от сполучливите истории на Световното състезание макар финала си в дъното на таблицата. Те бяха единственият асоцииран член, който се класира за шампионата, изпреварвайки страните цялостни членки – Западна Индия, Зимбабве и Република Ирландия – макар че получиха доста по-малко финансиране.

Те се оказаха почтени участници с победи над Южна Африка и Бангладеш и спортни осъществявания против други тимове. Те се класираха за Световната купа T20 следващата година, само че с изключение на този шампионат, опцията да играят с други топ страни сега наподобява мрачна.

ICC приключи ODI World Super League (WSL), системата за установяване на квалификациите за Световната купа посредством двустранни серии, която даде на холандците скъп опит. В идващия цикъл на лигата те ще паднат до Световната купа по крикет Лига 2 (CWCL2), с цел да играят с други асоциирани тимове в нещо като изпадане.

Само 12 ODI са планувани всяка година в CWCL2 и има дребен тласък за пълноправните членки народи да играят тези страни.

„ На пълноправните членове не им пука за асоциационния крикет и включването “, сподели Льофевр. „ Ние се представихме необикновено добре с стеснен бюджет и подготвихме нашите играчи и бяхме непрекъснати. Постигнахме големи триумфи и понижаването на асоциирания крикет и изтласкването му настрани е изцяло неправилно. “

Льофевр сподели, че премахването на Суперлигата се свежда до търговски аргументи.

Въпреки скорошните отчети, които допускат, че WSL може да бъде възобновен, Ал Джазира схваща, че няма предложение, което да бъде импортирано на срещата на борда на ICC след Световната купа.

Изпълнителният шеф на Cricket Australia Ник Хокли има вяра, че играта би трябвало да пази двустранния крикет и да му придава логичен подтекст.

„ Видяхте някои нововъзникващи страни по крикет да се оправят и да се оправят добре, като Холандия, и също по този начин видяхте някои одобрени страни да пропуснат “, сподели Хокли.

„ С разширената Световна купа T20 има повече благоприятни условия за нововъзникващите народи да се състезават на международната сцена. “

„ Бързо изменящ се пейзаж “

Междувременно многогодишните контракти може да са възходяща наклонност, защото бордовете се пробват да отблъскват примамката на доходоносни франчайз шампионати като Индийската висша лига (IPL).

В разгара на мрачната акция на Англия за Световната купа, в която защитаващият купата си завоюва единствено три мача, Бордът по крикет на Англия и Уелс (ECB) разгласи централни контракти за всички членове на тима като се изключи един, дружно с други играчи от Test и T20. Няколко играчи получиха дву- или тригодишни покупко-продажби за първи път.

Крикет Австралия е предложил по-дългосрочни покупко-продажби в предишното и Хокли споделя, че неотдавна контрактуваният меморандум за съгласие и увеличените тавани на заплатите за локалната мъжка лига T20, BBL, са основни за задържането на най-хубавите играчи.

„ В крикета идват повече вложения от всеки път, което демонстрира привлекателността на спорта “, сподели Хокли. „ Намираме се в в действителност конкурентен спорт и развлечения. В Австралия ние се уверяваме, че структурираме нашите контракти по метод, при който нашите топ играчи са най-добре платените спортисти в Австралия. Увеличихме горните граници на заплатите както за дамите, по този начин и за мъжете T20 лиги, тъй като би трябвало да сме конкурентоспособни в международен мащаб. Това е бързо изменящ се пейзаж. “

Частният капитал се популяризира по целия свят. Франчайзите на IPL имат всичките шест тима в SA20 и няколко тима в одобрената Карибска висша лига и в ILT20 и MLC, шампионати, играни в ОАЕ и Съединени американски щати за първи път тази година.

По-богатите управителни препоръки като CSA и ЕЦБ до момента се съпротивляваха на вложенията в частен капитал, само че дружно с други управителни препоръки те са изправени пред обилни провокации да останат конкурентоспособни на пазара и да задържат играчи, като в същото време подсигуряват, че интернационалният крикет остава върхът на спорта. < /p>

До наближаването на идващото Световно състезание през 2027 година може да гледаме към доста друг пейзаж по крикет, само че що се отнася до самия шампионат, индивидът, който подвигна трофея в неделя, се надява, че той ще остане недокоснат.

„ Трябва да кажа, може би тъй като спечелихме, само че още веднъж се влюбих в ODI на това Световно състезание “, сподели Пат Къминс пред кореспонденти след представянето на трофея.

„ Мисля, че сюжетът, при който всяка игра в действителност има значение, значи малко по-различен от просто двустранен. Световното състезание има толкоз богата история, сигурен съм, че ще го има още дълго време. “

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР