След 40 години жена от Царево за първи път чу

...
След 40 години жена от Царево за първи път чу
Коментари Харесай

Нов живот след операция: След 40 г. жена от Царево чу „мамо“ за първи път


След 40 години жена от Царево за първи път чу думичката „ мамо “. Това се случва след комплицирана интервенция на слуха, за която фамилията ѝ даже не подозирало, че е допустима.

Сийка губи слуха си след прекарана вирусна зараза, когато е съвсем на 2 години. Оттогава живее в тишина. В учебно заведение за глухи деца в Пловдив Сийка се учи да чете по устните. Създава семейство, само че не чува нито едно от трите си деца да проплаква или да я назовава „ мамо “.



И по този начин до предходната година, когато фамилията ѝ инцидентно схваща, че е допустимо слухът ѝ още веднъж да се върне благодарение на интервенция.



„ Гледах по малкия екран за доктор Петков. Свързах се, след това я одобриха в болничното заведение и споделиха, че може да се направи с имплант “, изяснява майката на Сийка – Милка Иванова.



„ Имплантът се пуска месец след интервенцията, така че тя беше готова. Много се развълнува, че чува звуци. Разплака се “, спомня си доктор Даниел Петков, шеф на поделение „ Уши, нос, гърло “ в УМБАЛ Бургас.



След месеци слухова рехабилитация, дамата се учи и да приказва. Засега схваща основно майчиния глас и гласовете на децата си, само че е щастлива.

Лекарите, направили интервенцията споделят, че Сийка ще може да приказва след рехабилитацията.



„ Чувството в подобен миг е на благополучие, тъй като се възвръща едно от главните сетива на една майка. Тя съумя да чуе децата си за първи път. Усещаме задоволство от нашата специалност “, сподели доктор Пролетина Боздукова, която работи в екипа на доктор Петков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР