След 30 дни съдът в Лозана ще гледа изключително любопитно

...
След 30 дни съдът в Лозана ще гледа изключително любопитно
Коментари Харесай

КАС ще гледа мегаделото на България след 30 дни - решава дали ЦСКА-София е ЦСКА, нов клуб или преименуван Литекс

След 30 дни съдът в Лозана ще гледа извънредно любопитно и значимо дело, от което зависи бъдещето на ЦСКА. Става въпрос за заведен от някогашния футболист на армейците Сивард Спрокел иск против ФИФА и ПФК ЦСКА София. Играчът е представляван от международния профсъюз на футболистите (ФИФПро) и упорства ЦСКА-София да му изплати 170 000 евро плюс лихви.

Казусът касае спортната последователност сред банкрутиралия ПФК ЦСКА София и ПФК ЦСКА-София. Спрокел твърди, че сред двата клуба има последователност, само че ЦСКА-София отхвърля това да е по този начин.

ФИФА пък отхвърля да образува произвеждане по молба на футболиста, защото е на мнението на ЦСКА-София.

Любопитното в тази ситуация е, че до този миг алените са на две радикално противоположни позиции що се касае до България и отвън рамките на нашата страна, което е употребявано от Спрокел и ФИФПро. У нас ЦСКА-София твърди, че съществува “спортно приемство” сред клуба и банкрутиралия ЦСКА, а пред КАС споделя, че няма такова нещо.

Какви са вероятните разновидности и какво следва след тях?

1. КАС се произнася против ФИФА и ЦСКА-София - тогава алените ще бъдат приети като състезателен правоприемник на банкрутиралия ЦСКА. Те ще би трябвало да платят 170 000 евро плюс лихви на Сивард Спрокел. Освен това ще им се наложи да покрият задълженията на армейците и по други каузи във ФИФА и КАС на стойност няколко милиона евро (според разнообразни информации те възлизат на сред 2-4 млн. евро). Така, като прибавим 8-те млн. лв. за емблемата, босовете на ЦСКА-София ще би трябвало да извадят не по-малко от 12 млн. лв..

2. КАС се произнася против Сивард Спрокел - това значи, че ЦСКА-София ще си спести заплащания от порядъка на няколко милиона евро. Но също по този начин дефинитивно ще стане ясно, че за КАС, ФИФА и УЕФА не е състезателен правоприемник на ЦСКА, а е някогашен Литекс.

Тук би трябвало да уточним, че ситуацията с приемствеността е сходно и за ЦСКА 1948, който също претендира да е състезателен правоприемник на ЦСКА. Ако алените желаят да са такива, и на тях ще им се наложи да изплатят въпросните задължения на банкрутиралия клуб по делата в КАС и ФИФА.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР