След 17 години италианският футбол отново е изправен на ръба

...
След 17 години италианският футбол отново е изправен на ръба
Коментари Харесай

Твърде голям, за да бъде малък: как сривът на италианския футбол повлече "Ювентус"

След 17 години италианският футбол още веднъж е изправен на ръба на злополука, откакто най-успешният клуб в страната - " Ювентус ", се оказа в центъра на огромно следствие за финансови измами.

В края на януари отборът от Торино беше осъден с лишаване на 15 точки от актива му. Прокуратурата откри за отговорни ръководителите на клуба, че са коригирали балансите посредством фиктивни облаги от прехвърляния.

Това докара до и борда на шефовете. По-късно беше обявено, че " Ювентус " е поради нарушение на финансовия феърплей.

Преди ден пък стана ясно, че, защото са правили покупко-продажби с " Ювентус ".

Как обаче обстановката в италианския футбол в последните повече от 10 години се отрази на " Ювентус " и докара до нови тъмни дни за клуба след " Калчополи " (мащабното следствие за манипулиране на мачове през 2006 г.).

До 2016 година и по-късно

" До 2016 година " Ювентус " нямаше безусловно никакви проблеми нито на терена, нито финансово ", отбелязва " Форбс " в разбор за обстановката при " бианконерите ".

Бившият състезателен шеф Джузепе Марота беше построил мощен тим, без да харчи големи суми. " Ювентус " се намираше в петата година от своята доминация, траяла чак до 2020 година с девет следващи трофеи.

Освен това и дългът на клуба беше нищожен.

Всичко обаче се промени след прехвърлянето на Пол Погба в " Манчестър юнайтед ", като парите от него бяха вложени неприятно. Привлечените играчи не съумяха да оказват помощ на " Ювентус ", а за похлупак и сумите за тях бяха големи, в това число 90 млн. евро плюс бонуси за Гонсало Игуаин от " Наполи ".

Дори класирането на край в Шампионската лига през 2017 година (загубен от " Реал " - Мадрид) и последвалото идване на не съумяха да поправят обстановката.

 Твърде огромен, с цел да бъде дребен: по какъв начин сривът на италианския футбол повлече
© Reuters

Наследникът на Марота Фабио Паратичи продължи тази линия с още няколко скъпи прехвърлянето.

Според финансовия специалист Swiss Ramble брутните трансферни разноски на " Ювентус " в интервала 2018 - 2020 са чудовищни - 801 милиона евро. В този интервал клубът отстъпва само на " Барселона ". Разходите за заплати са нарастнали от 150 млн. евро през 2012 година до 323 млн. евро девет години по-късно.

През първия сезон на Роналдо приходите на клуба се усилват до рекордните 460 млн. евро, само че " Ювентус " продължава да харчи повече, в сравнение с получава, разчитайки на парите от Шампионската лига и " финансовите облаги ".

" Вината " на италианското състезание

Финансовата мощност, която " Ювентус " имаше, дълго време помагаше на клуба в доста аспекти. Беше издигнат нов стадион, което усили приходите неведнъж. Също по този начин купата се печелеше с лекост във всички девет сезона, като се изключи един - " Ювентус " беше доста пред останалите.

Клубът привличаше и всички огромни гении, както и потвърдени играчи от чужбина, за разлика от " Милан ", " Интер ", " Наполи " и останалите.

Основният въпрос, който обаче тогава излезе на напред във времето, е дали може " Ювентус " да дърпа нагоре цялата Серия А, или лигата ще повлече надолу най-титулувания клуб.

 " Ювентус " е осъден с лишаване на 15 точки поради подправено счетоводство

Неслучайно към този момент някогашният президент на бинаконерите Андреа Аниели беше подобен покровител на концепцията за. Няколко пъти той е подчертавал преимуществото на британските клубове, знаейки, че " Ювентус " не може да се конкурира с тях при актуалното равнище на Серия А.

Само че тук идва и виновността на италианската лига. " Никое друго състезание в Европа не е имало по-силен старт в модернизацията от през 80-те и 90-те години на ХХ век ", написа " Форбс ".

От 1975 до 2000 година Серия А чупи международния връх за най-скъпи прехвърляния 11 пъти. Освен това всички носители на " Златната топка " от 1980 година до 2000 година в избран миг от кариерата си са играли в италианското състезание.

Собствениците на клубове обаче не демонстрират предвидливост и не ръководят клубовете си като бизнес планове. Неслучайно " Лацио ", " Парма ", " Фиорентина " и други, които бяха на върха, минаха през доста тежки интервали, в това число и банкрут.

Клубът и притежатели похарчиха големи суми за играчи и сътрудници, само че не и за игрища и подготвителни бази.

Серия А и останалите

Докато Висшата лига имаше групова визия за възстановяване на шампионата и превръщането му в артикул още от 90-те години, то в Серия А всеки дърпаше лодката към себе си.

До края на сезон 2005-2006 Серия А към момента имаше втория най-доходоносен контракт за телевизионни права от петте водещи европейски шампионати. Калчополи, несъмнено, постави завършек на това, а до края на десетилетието италианският първенец падна до четвърто място, след Ла Лига и Бундеслигата.

 Убива ли Висшата лига конкуренцията в европейския футбол Убива ли Висшата лига конкуренцията в европейския футбол

Сегашният контракт за телевизионни права на Серия А, който е с дълготрайност от 2021 до 2024 година, е по-малък спрямо предходния тригодишен цикъл. Почти несъмнено е, че за интервала от 2024 до 2027 година ще има още едно понижение.

Проблемът обаче не е единствено в намаляването на цената на телевизионните контракти, а в невъзможността на лигата да строи нови игрища. Това е остарял проблем за клубовете от Серия А, а потребността от нови, съвременни игрища става все по-належаща с всяка минала година. В Серия А " Ювентус ", " Удинезе " и " Аталанта " са единствените клубове, които имат лична земя. Останалите са оплетени в комплицирани италиански закони, които не им разрешават да осъществят планове.

 Твърде огромен, с цел да бъде дребен: по какъв начин сривът на италианския футбол повлече
© Reuters

" Събирайки всичко това вкупом, получаваме една лига, която се движи на изпарения, затъва в задължения и към момента се храни с заеми, насъбрани през славните години на 80-те и 90-те. Разликата с Висшата лига стана толкоз непреодолима, че няма да е обидно да се каже, че Серия А в никакъв случай повече няма да бъде върхът на клубната игра - второто място е най-хубавото, което в миналото ще получи ", написа " Форбс ". И в умозаключение прибавя:

" Аниели е осъзнавал това и в случай че можем да перифразираме гуруто на американския кеч Пол Хейман: " Ювентус " е прекомерно огромен, с цел да бъде дребен, само че прекомерно дребен, с цел да бъде огромен, най-малко спрямо приходите на клубовете от европейския хайлайф. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР