След 128 дни в плен, Израел освободи двама заложници след

...
След 128 дни в плен, Израел освободи двама заложници след
Коментари Харесай

128 дни в плен: Кои са освободените заложници на Хамас

След 128 дни в плен, Израел освободи двама заложници след зрелищна интервенция в Рафа.
Мъжете са в положително физическо положение. Изведени са от Газа с хеликоптер.Последва мощна въздушна офанзива в Рафа. Според радикалната формация Хамас, при военната интервенция са починали минимум 67 палестинци.
Емоционално и с доста обятия - по този начин бяха посрещнати от фамилиите си Фернандо Симон Марман, на 60, и Луис Хар на 70. Двамата са отвлечени от кубица Нир Ицках при първото нахлуване на Хамас през октомври предходната година.



Зетят на Идън Бехерано - Луис Хар, описа, че са научили за новината в 3 през нощта.

" Много сълзи и обятия и малко думи. Просто бяха заобиколени от фамилиите си, а ние бяхме край обичаните си хора, с които не сме се виждали толкоз дълго време - повече от 4 месеца. Психически наподобяват добре, физически - също, само че съм сигурен, че през идващите седмици няма да им е леко ", споделя Идън Бехерано.

Бехерано, обаче, прикани управляващите допустимо най-бързо да върнат и останалите към 130 души, които не престават да са в плен на " Хамас ".



Освобождаването на двамата мъже е станало допустимо след прецизна информация от разузнаването. Освен армията, в интервенцията са взели участие спецслужбите. Двамата освободени са върнати в Израел с хеликоптер.

" Рано сутринта специфични елементи проникнаха в жилищна постройка в Рафа и откриха двамата заложници, които бяха държани от въоръжени терористи в апартамент на втория етаж. Минута след нахлуването в зданието, южното командване стартира въздушна офанзива, с цел да даде опция на спецчастите да се отдръпват и да нападат бойците на " Хамас " в региона ", сподели Ейлон Леви, представител на израелското държавно управление.

Драматичното избавяне има за цел най-малко краткотрайно да успокои околните на заложниците, държани от " Хамас " и да покаже напъните на държавното управление в тази посока на фона на възходящия яд измежду израелците.

А с цел да подсигуряват триумфа на интервенцията, незабавно след нея израелската войска стартира масирана въздушна офанзива в Рафа. Загиналите и ранените са десетки.

" Те изтриват от лицето на Земята джамии, хора, бежанци. Все споделяха - отивайте в Рафа, и хората пристигнаха. И в този момент какво - те ли са целта? ", пита Халед Ал-Тауил, гражданин на Рафа.



" Куршум е рикоширал в стаята на сина ми - уцелил е шкафа, а по-късно леглото... Защо ни унищожават? Какво сме създали?! Нищо не ме сме създали! ", споделя Аатаф Сейм, гражданин на Рафа.

В Рафа - най-южният град в линията Газа, на границата с Египет, леговище са намерили към милион и половина души, които са избягали от военните дейности навътре в палестинската територия. От няколко дни обаче Израел подреди евакуация на цивилни в града, и разгласи по-интензивни военни дейности в региона.

Международната общественост, отпред със Съединени американски щати, изрази паника от сходен ход. В изказване на " Хамас " се споделя, че офанзивите в Рафа са продължение на " геноцидната война " и опитите на Израел за принудително изселване на палестинци.

Снимки: БГНЕС

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР