След 10 поредни повишения на основните лихви на ЕЦБ, икономисти

...
След 10 поредни повишения на основните лихви на ЕЦБ, икономисти
Коментари Харесай

ЕЦБ вероятно вече е приключила с вдигането на лихвите

След 10 следващи покачвания на главните лихви на ЕЦБ, икономисти и вложители считат, че централната банка към този момент е завършила с нарастванията Разходите по заемите обаче се чака да се задържат на настоящето си равнище още към година, преди да тръгнат надолу Междувременно ЕЦБ може да прибегне към други принадлежности за в допълнение стягане на паричната политика - стесняване на салдото си или вероятно повишаване на минималните запаси на банките
Предстоящото съвещание на Европейската централна банка (ЕЦБ) в Атина тази седмица се чака да бележи края на най-резкия цикъл на повишаване на лихвите в историята на еврозоната. След като, а европейската стопанска система през последните месеци е в застой, множеството анализатори считат, че възможностите за в допълнение стягане на паричната политика са минимални.

Че върхът към този момент е доближат, считат всичките 85 икономисти, интервюирани от Reuters този месец. Към това умозаключение насочва и оповестеният протокол от последното съвещание на ЕЦБ, който демонстрира, че централните банкери са били мощно разграничени при последното разискване и покачването тогава надалеч не е било несъмнено. Някои от тях предизвестяват за риск да се повтори грешката от 2011 година, когато единствено няколко месеца след повдигане на разноските по заемите е трябвало те да бъдат понижени поради разразилата се рецесия с държавния дълг в еврозоната.
Реклама
" ЕЦБ ще остави отворена опцията за спомагателни покачвания на лихвите, само че летвата това да се случи е много висока ", споделя пред Financial Times Константин Вейт, портфолио управител в американската капиталова група Pimco. В отговор на най-големия скок на инфлацията от десетилетия ЕЦБ към този момент увеличи цената на заемите на 10 поредни съвещания. Референтната депозитна рента от минус 0.5% предходната година към този момент доближи рекордните за еврозоната 4%.
Високи за по-дълго
Ако икономистите са единомислещи, че върхът е доближат, то различията в този момент са за това какъв брой дълго лихвите ще се задържат високи. Според 58% от интервюираните от Reuters специалисти намаляване може да се чака едвам през третото тримесечие на идната година, а малко над 40% считат, че това ще се случи по-рано.

Макар инфлацията да се движи надолу, тя към момента не е победена и остава към два пъти над задачата на ЕЦБ от 2%. Конфликтът сред Израел и " Хамас " и опасенията от разгръщане на напрежението в Близкия изток покачва цените на петрола и газа през последните седмици, което усилва рисковете за инфлацията. Според икономистите индикаторът ще се върне към естествените си равнища най-рано през третото тримесечие на 2025 година

Виждането, че лихвените проценти в еврозоната ще останат високи по-дълго от предстоящото по-рано, последователно набира известност и измежду вложителите. " Само преди месец пазарът предвиждаше три цели понижения на лихвените проценти следващата година, само че в този момент ценообразуването сочи към малко над две ", споделя Вейт. " Все още има доста опасности за инфлацията и е прекомерно рано да се каже тъкмо какъв брой скоро ще стартират пониженията ", добавя той. По-рано президентът на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи, че ценовият напън остава " нежелано висок ". Ръстът на заплатите ще е значим фактор за идващите решения на Франкфурт.
Реклама В търсене на други принадлежности
Дори да спрат с повдигането на лихвите обаче, централните банкери могат да прибегнат към други принадлежности за в допълнение стягане на паричната политика. Един от методите е посредством стесняване на салдото. В центъра на дебата ще е дали да се спре предварително реинвестирането на приходите от портфейла с скъпи бумаги в размер на 1.7 трлн. евро, закупени по време на пандемичната рецесия. Това обаче основава опасения за задълженията на европейските държавни управления. Разходите по италианските държавни заеми към този момент се покачиха повече от тези по немските поради опасенията за възходящ фискален недостиг в Рим, а деликатно следеният спред сред доходността на 10-годишните облигации на двете страни надвиши 2% за първи път от месеци. " Като се има поради повишението на дълготрайната рентабилност - с рентабилност на 10-годишните италиански облигации към 5% и спомагателни фискални опасности, чакаме ЕЦБ да работи внимателно ", споделя Свен Яри Стен, икономист в Goldman Sachs.

Някои членове на съвета на ЕЦБ също по този начин желаят да се понижи сумата, която институцията заплаща на комерсиалните банки. Това може да стане посредством повдигане на наложителните минимални запаси, върху които ЕЦБ през юли реши да спре да заплаща лихви. По-високо условие за запасите би понижило наличните средства, които банките отпускат като заеми в стопанската система, а финансовите институции в еврозоната биха пропуснали милиарди евро доходи от лихви, които ЕЦБ сега заплаща върху техните свръхрезерви.

Дискусията беше подета по-рано тази година от президента на Bundesbank Нагел и доближи кулминационна точка с апела на шефа на австрийската централна банка Робърт Холцман наложителните минимални запаси да се вдигнат от настоящия 1% на 5 или 10%. Макар неговата позиция да е измежду най-крайните, част от останалите ръководители на централни банки в еврозоната биха подкрепили по-умерено покачване до 2-4%.

Според специалисти концепцията е спорна, защото, наподобява, главната ѝ цел е да понижи загубите на централните банки, а не да способства за битката с инфлацията. " Ако опасенията по отношение на загубите на централните банки се намесят в политиката и остане усещане, че ЕЦБ има други цели, разнообразни от ценовата непоклатимост, това може да се отрази отрицателно на доверието в централната банка ", споделя Вейт от Pimco. Решение надали ще бъде взето, преди ЕЦБ да приключи общия обзор на своята оперативна рамка през първото тримесечие на 2024 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР