След 10 дни под земята в турската пещера Морджа, американският

...
След 10 дни под земята в турската пещера Морджа, американският
Коментари Харесай

Как американският спелеолог оцеля 10 дни под земята

След 10 дни подземен в турската пещера Морджа, американският спелеолог Марк Дики беше избавен. В невижданата интервенция по изваждането му на повърхността участваха към 190 души, измежду които и 19 българи. Животоспасяващите банки от кръв за потърпевши са свалени точно от българския екип.

Български доктор и парамедик са придружавали Марк Дики при извеждането му. Това описа особено за Българска национална телевизия Анри Хаздай от Срдужение " Пещерно избавяне ", чийто представители се включиха в комплицираната акция. Марк Дики получи кръвоизлив, до момента в който проучваше пещерата и остана блокиран на дълбочина 1040 метра.



След дни на обезверено очакване и молебствия, тягостната тишина край пещерата Морджа беше нарушена от овации. За Марк Дики и неговите спасители.

" Удивително е да бъда още веднъж над земята. Под земята бях доста по-дълго от предстоящото, поради непредвиден медицински проблем ", сподели Марк Дики.

Американският спелеолог влиза с екип в пещерата Морджа, с цел да я картографира. На 2 септември, обаче, получава кръвоизлив в стомаха. Тогава се намира на дълбочина 1250 метра.

" Единственото, за което мислех подземен беше - ще пребивавам ли? Отначало си споделях, че това не е толкоз съществено и няма да умра. В един миг обаче стана мъчно да се арестувам в схващане и стигнах до мига, в който си споделих: „ Няма да оживея ”! ", разяснява той.

Следват мъчителни часове, в които Марк Дики плюе кръв и от ден на ден губи сили. Приятелката му Джесика остава с него няколко дни, до момента в който дойдат спасителите и положението му се стабилизира.

" Основната задача беше да се смъкна кръв до потърпевшия, банки с кръв, тъй че да му бъдат преляти ", сподели Анри Хаздай, член на УС на Срдужение " Пещерно избавяне ".

Българските спасители се провеждат доста бързо и отпътуват за Турция. Екипът им е вторият, който се включва в интервенцията.

" Двама души - лекар и парамедик от българския екип придружаваха носилката през доста огромна част от пещерата ", сподели Анри Хаздай.

Операцията била сложна и рискова и за самите спасители.

" Сложното в цялата акция беше голямата дълбочина, от която трябваше да бъде изваден потърпевшия - това са повече от хиляда метра, това е един километър надолу през голям брой отвесни сектори и извънредно технични за минаване пасажи ", добави още Хаздай.



Спасителите работели при температури сред 4 и 6 градуса. За да може да мине носилката, в тесните сектори били употребявани експлозиви.

" Това е много сложна пещера, тъй като има няколко дребни тесни сектора. Шахтите са много кални, тъй че не е най-лесната пещера за прекосяване ", сподели Зсофия Задор, анестезиолог от Унгария.

Пещерата Морджа се намира в Южна Турция, тя е трета по дълбочина в страната. Най-ниската й точка е на километър и 300 метра подземен.

" Другото, което беше в ресора на българския екип, беше построяването на подземната телефонна линия за връзка с повърхността. Това са малко над 500 метра, които трябваше да бъдат построени от нулата ", уточни Анри Хаздай.

40-годишният Марк Дики е умел спелеолог. В Съединените щати той образова и избавителни екипи. За случилото се сподели: " Това беше едно бясно прекарване. Първото такова! ". Той благодари на всички, които са му помогнали да оживее, на цялата интернационална общественост на пещерняците.

" Ние сме пещерняци на първо място. За един пещерняк няма различен избавител с изключение на различен пещерняк ", уточни Ибрахим Олчу, спелеолог от Анкара.

Убеждение, което сплотява всички, посветили се на проучване на пещерите.

По тематиката работиха: Биляна Бонева и Николай Минков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР