Славомир Крупа има една ясна мисия, когато поема във вторник

...
Славомир Крупа има една ясна мисия, когато поема във вторник
Коментари Харесай

Роден в България мениджър ще съживява гиганта Societe Generale

Славомир Крупа има една ясна задача, когато поема във вторник Societe Generale – да преобразува третия по величина заемодател във Франция и да го трансформира в банка от най-високо равнище. 48-годишният банкер, който прекара цялата си кариера в SocGen, би трябвало да открие сложен баланс, като усъвършенства възвръщаемостта на акционерите, без да поема непотребен риск на фона на нестабилните банкови акции в целия свят в последните седмици.

Роден в България през 1974 година в семейство на полски университетски родители, Крупа израства в Краков преди да се реалокира на 6-годшна възраст в Лил, Северна Франция.

Той е ученик на френския университет по политически науки Sciences Po и се причислява към SocGen на 22 години.

Когато банката откри през януари 2008 година, че търговецът на деривати Жером Кервиел скрито е натрупал загуби от 4.9 милиарда евро, паникьосаните мениджъри събраха работна група, с цел да оценят руините и да насочат френската банка през съвсем съдбовната рецесия.

Сред тях е и Славомир Крупа, тогава 33-годишен, малко прочут измежду висшите чиновници на SocGen, който оказва помощ за диагностицирането на неуспехите в контрола на риска.

Репутацията му на човек, който взема решение проблеми, му оказа помощ да се аргументира за висшия пост, когато се яви пред самостоятелните шефове на SocGen през септември.

Въпреки 26-те си години в банката, той бе обсъждан като новобранец, тъй като за разлика от основните изпълнителни шефове на SocGen, до момента той не е бил на висши длъжности в обществената администрация на Франция.

Самоопределящ се като почтен човек, Крупа може да бъде припрян и придирчив, споделя някогашен върховен изпълнителен шеф на SocGen пред Reuters.
С какво би трябвало да се оправи Крупа?
Крупа е изправен пред провокации през цялото време. Някои капиталови банкери допускат, че в последна сметка групата може да бъде обединена с някой европейски съперник.

Според поляка обаче огромно обединение не е на хоризонта в близко бъдеще.

Стратегически Европа има ли потребност от по-силни банки? Отговорът е да, само че не мисля, че това в действителност стои на дневен ред на този стадий “, сподели той пред Reuters.

След бурни 15 години при неговия предходник Фредерик Оудеа, който сплоти звена, продаде бизнеси – в това число скъпоструващото овакантяване на Русия – и понижи поемането на опасности, цената на акциите на банката се търгува единствено на 30% от балансовата стойност на нейния бизнес.

Като аршин за поддръжка на вложителите, това я слага наедно с Deutsche Bank, само че надалеч зад по-големия ѝ френски съперник BNP Paribas и в дъното на европейските кредитори.

Някога вторият максимален заемодател във Франция по пазарна стойност след BNP, SocGen се свлече на трето място след Crédit Agricole в последните години.

Крупа би трябвало да изложи проектите си за ръководство на банката до есента.

Той ще влезе в ролята в решителен миг, защото силата на европейските кредитори са под въпрос, откакто няколко американски банки се сринаха през последните месеци и Credit Suisse беше избавена от швейцарския си съперник UBS.

Човек, осведомен с решението на Борда на шефовете на SocGen да го назначи за основен изпълнителен шеф, сподели, че главният приоритет е подобряването на успеваемостта в границите на настоящата конструкция на банката, както Крупа направи, откакто пое капиталовата звено на банката при започване на 2021 година

В предходната си роля Крупа понижи разноските, проправяйки пътя за катурване на подразделението. Две години по-късно капиталовата банка на SocGen записва най-големия годишен растеж на облагата преди облагане с налози измежду трите френски листнати банки, което я затвърди като главен мотор на облагата на групата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР