Слънцето, морето и музиката винаги са били символ на свободата.

...
Слънцето, морето и музиката винаги са били символ на свободата.
Коментари Харесай

Спомени, мечти и надежди - Варна е Джулай

Слънцето, морето и музиката постоянно са били знак на свободата . Но всяка година навръх 1 юли сутринта тяхната сила е по-силна от всеки път .

Джулай морнинг е една от най-обичаните обичаи у нас , а смисълът на този ден притегля всевъзможни хора. Млади, остарели, хипари, рокери, фенове на дивата природа или съвременни градски хора – свободата е за всички.

В „ Изотопия “ посрещнахме първите юлски лъчи на слънцето в обичаната ни Варна . Е, случи се малко по-късно от предстоящото поради облаците, надвиснали над хоризонта, само че въпреки всичко слънце имаше. Имаше и смях, забавление и споделеност .



Кого открихме там?

Попадаме на двойка, която се беше отделила от останалите, търсейки интимността на личния си джулайски миг. Мъжът е облечен с тениска на Iron Maiden и по всичко проличава, че е от бунтарите. Вярва, че смисъла на празника е надалеч от схващанията на по-новите генерации.

Младите не могат да вдървен символиката. За тях (значението - бел. ред.) е просто да дойдат да посрещнат изгрева, да изпият някоя друга бира, да изпушат някоя друга цигара. “



Въпреки че са в разгара на изпитна сесия, група студенти също са намерили време, с цел да усетят топлината на първото юлско слънце и да се насладят на момента, преди да е пристигнало време за следващия изпит. Не се усещат като модерни хипари, дефинират се по-скоро като „ изтормозени студенти “ .

„ Най-често се събираме с другари, на плажа, хапваме, пийваме. Просто е нещо друго от всекидневието , нещо, което се случва един път в годината. Тази година е малко по-различно поради изпитите, които имаме. “

Връщаме към спомените и стара двойка. Баба и дядо предават традицията на своята дребна внучка.

Бяхме млади, музика, танци, забавление – беше отлично. Бунтари бяхме. Той беше доста избухлив (посочва дядото - бел. ред.). Носеше суинг, дори го бяха затворили да чука камъчета малко. “



И тъй като слънцето се появи не напълно на хоризонта, а малко по-високо и по-късно над облаците, нямаше по какъв начин да не попитаме по какъв начин се посреща Джулай без слънце .

„ Мрачно, тъжно, неприятно. Няма я тая страст “, споделя старата дама. А млада госпожица, част от студентската компания, добавя: „ Когато имаш развинтена фикция и въображение, всичко някак си се получава от единствено себе си. “

Срещнахме и радостна група, която посреща първата юлска заран от близо 50 години . Бяха доста метафизичен настроени и някак си носеха духа на същинските хипари от 70-те и 80-те години. Най-разговорлив се оказа Велико Петков, експерт по квантова и различна медицина.

„ Това е началото на лятото. Казват, че каквото си намерения човек през този ден, това се случва. Чакаме първия безоблачен лъч. Нека си пожелаем да има мир и благополучие за всички. Днес има повече хора, повече наслада, повече упования, повече очаквания.

Още за посрещането на първото юлско утро във Варна можете да чуете в специфичната ни изотопска анкета в звуковия файл.

Снимки: Иван Нотев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР