Слънчевият панел на японския лунен модул SLIM (Smart Lander for

...
Слънчевият панел на японския лунен модул SLIM (Smart Lander for
Коментари Харесай

Повреден е слънчевият панел на японската сонда на Луната

Слънчевият панел на японския лунен модул SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) е спрял да създава електрическа енергия след кацането на естествения сателит на Земята, заяви Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA).

Това бе обявено по време на конференция от представители на JAXA.

В резултат на това модулът не може да зарежда батерията , която зарежда работата на бордовите системи. В момента са останали единствено няколко часа електрическа енергия, показаха представителите на JAXA.

По-рано по време на директното предаване JAXA заяви, че SLIM се е приземил, той е на повърхността на Луната. Беше маркирано, че положението на апарата се прецизира.

Кацането е осъществено на ската на дребния лунен кратер Сиоли на забележимата страна на Луната в събота в 00:20 ч. токийско време.

В момента наземните станции за следене, в това число НАСА, не престават да получават телеметрия от японския лунен модул .

Основната задача на японския модул за кацане на Луната SLIM, създаден от Mitsubishi Heavy Industries (MHI) взаимно с JAXA, беше да се отработи технологията за високоточно кацане на апарати на разстояние до 100 метра (а не километри, както обикновено) от плануваната точка на повърхността на естествения сателит на Земята. По време на спускането също по този начин бяха изследвани кратерите и топографията на Луната.

Мисията SLIM е планувана за приемане на данни за количеството химични детайли в реголита (лунната почва). Космическият уред е оборудван с няколко камери. Освен това той достави на Луната двойка микророувъри.
 Япония стана петата страна, осъществила меко кацане на Луната
Япония стана петата страна, осъществила меко кацане на Луната

Очаква се удостоверение на прецизността

Както спускаемият уред, по този начин и микророувърите бяха проектирани да работят на лунната повърхнина в продължение на две седмици .

Японският модул за кацане на Луната година благодарение на ракетата H-IIA на Mitsubishi Heavy Industries (MHI) дружно с задачата XRISM (X-ray Imaging and Spectroscopy Mission) - рентгенов телескоп, предопределен за проучване на космоса благодарение на рентгенови изображения и спектроскопия.

В резултат на сполучливата задача SLIM Япония стана петата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Китай и Индия, която приземи собствен галактически уред на повърхността на Луната.

Предишната лунна задача на Япония . През април предходната година японският уред за кацане Hakuto-R на частната компания ispace се разруши при опит за кацане на лунната повърхнина.

По време на спускането на апарата за кацане инженерите записаха малко количество останало гориво, след което скоростта на апарата по време на спускането се усили, а по-късно експертите изгубиха контакт с Hakuto-R.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР