Слънчевите ултравиолетови лъчи ще представляват риск за здравето днес.Високи стойности

...
Слънчевите ултравиолетови лъчи ще представляват риск за здравето днес.Високи стойности
Коментари Харесай

Опасно слънце край морето

Слънчевите ултравиолетови лъчи ще съставляват риск за здравето през днешния ден.

Високи стойности на интензивността на слънчевите ултравиолетови лъчи, които съставляват рисков риск за здравето, бяха измерени от еколаборатория във Варна, написа “Монитор ”. Проучването няма искания за представителност, оповестиха създателите му от Обществения център за околна среда и развиване, които обаче насочиха предизвестие към плажуващите да вземат нужните ограничения. Първоначалните измервания за деня посочили 4,7 UVi, което съгласно Световната здравна организация значи сдържан риск, само че към 13 часа при ясно небе са засечени стойности от 11,06 ултравиолетово лъчение. Те съставляват рисков риск за здравето на най-чувствителните хора и допускат сериозна отбрана от ултравиолетовите лъчи, включително отбягване на престой на слънце и наложителни защитни средства на кожата, като блуза с дълъг ръкав, дълъг панталон, рокля от подобаващи за сезона материи, шапка, качествени слънчеви очила, защитна козметика.

В България, за разлика от доста други страни, няма построена мониторингово-информационна система за интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи. Преди години от Българска академия на науките бе изработен сходен опит единствено с 3 датчика за цялата страна, като 2 бяха в и към София, а третият в Шкорпиловци. Последният обаче не работи от 7 юли 2012 година, показват създателите на проучването. От гражданската еколаборатория оповестяват, че измерването на интензитета на UV лъчите ще продължи епизодично, напълно на непринуден принцип, и през идващите дни. Междувременно през вчерашния ден най-високи температури бяха измерени в Сандански, където термометрите чукнаха 39 градуса. Жегата ще продължава да ни мори и през днешния ден, като се чака живакът да демонстрира сред 34 и 37 градуса.

Синоптиците оповестиха жълт код за рисково високи температури в 24 области. Кодът за горещина няма да важи само за областите Добрич, Варна, Бургас и Смолян. Над планините ще е слънчево с краткотрайни нараствания на облачността, ще духа до сдържан най-вече източен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 25 градуса. По хладно ще остане времето по Черноморието, където термометърът ще се движи сред 26 и 28 градуса.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР