Слънчевите панели са представяни по света като съществено важно оръжие

...
Слънчевите панели са представяни по света като съществено важно оръжие
Коментари Харесай

Може ли старите слънчеви панели да доведат до екологична катастрофа?

Слънчевите панели са представяни по света като значително значимо оръжие в битката с намаляването на въглеродните излъчвания, само че техният експлоатационен интервал е едвам към 25 години.

Експерти настояват, че милиарди панели в последна сметка ще би трябвало да бъдат изхвърлени и сменени, оповестяват от

" Светът е конфигурирал над 1 терават потенциал за слънчева сила. Слънчевите панели нормално са с потенциал към 400 вата, тъй че в случай че броим тези на покривите и слънчевите паркове по света може би има към 2.5 милиарда слънчеви панела, " споделя пред BBC лекар Ронг Денг, специалист по преработване на слънчеви панели в Университет на Нов Южен Уелс в Австралия.

Енергийни специалисти приканват за незабавни държавни мери за предотвратяването на очертаващата световна екологична злополука.

" До 2050 година ще се образува планина от отпадъчни слънчеви панели, в случай че не стартираме да рециклираме в този момент, " споделя Уте Колиер, заместител шеф на Международната организация за възобновима сила (IRENA).

" Произвеждаме от ден на ден и повече слънчеви панели, само че по какъв начин ще се оправяме с отпадъците? ", пита тя.

Първата огромна стъпка в тази посока може би ще пристигна в края на месеца, когато във Франция би трябвало да проработи първия цех в света напълно за преработване на слънчеви панели.

Компанията за преработване на слънчеви панели ROSI, която има завода в град Гренобъл, се надява в последна сметка да може да извлича и употребява наново 99% от съставните елементи на един безоблачен панел.

Освен че ще рециклира стъклото и алуминиевите рамки, новият цех ще може да извлича съвсем всички скъпоценни метали, които се съдържат в панелите, като сребро и мед.

Тези редки материали може след това да бъдат рециклирани и употребявани наново за производството на нови и по-мощни слънчеви панели.

При обичайните способи за преработване на слънчеви панели се възвръщат по-голяма част от алуминия и стъклото, само че от ROSI споделят, че стъклото с относителни ниско качество.

Извлеченото по този метод стъкло може да има други приложения, само че не и да се употребява за артикули, за които е належащо висококачествено стъкло, като нови слънчеви панели.

Новият цех на ROSI ще отвори в интервал на взрив за производството на слънчеви панели.

Глобалният потенциал за рандеман на слънчева сила е повишен с 22% през 2021 година

В доста случаи слънчевите панели стават релативно неизгодни преди да доближат края на упования си живот. Новите и по-ефективни дизайни се създават на шпации, което значи, че може би е по-евтино слънчевите панели, които са единствено на 10 - 15 година да се подменят с по-носи версии.

Ако актуалните трендове за напредък се запазят, количествата на извадени от употреба слънчеви панели може да са големи, споделя Колиерс.

" Смятаме, че до 2030 година ще има 4 млн. тона скрап, което към момента е управляемо количество, само че до 2050 година то може да нарасне до над 200 млн. тона в международен мащаб. "

За да добием по-ясна визия, сега в международен мащаб се създават към 400 млн. тона пластмаса всяка година.

Предизвикателства при преработването

Причината за това да има толкоз малко уреди за преработване на слънчеви панели е, че до неотдавна нямаше доста боклуци, които да се обработват и употребяват наново.

Първото потомство слънчеви панели за домашна приложимост в този момент доближават края на своя експлоатационен живот. Експерти настояват, че са нужни незабавни ограничения, защото тези панели в този момент наближават края на експлоатационния си интервал.

" Сега е времето да се мисли за това, " споделя Колиерс.

Франция към този момент е водач измежду европейските страни, когато става въпрос за обработка на фотоволтаични боклуци, споделя Никола Дефрен. Неговата организация Soren си партнира с ROSI и други компании, координирайки изваждането от употреба на слънчеви панели в цяла Европа.

Във високотехнологичния цех на ROSI в Гренобъл слънчевите панели се разглобяват усърдно за добиване на скъпоценните метали, като мед, силиций и сребро.

Всеки безоблачен панел съдържа единствено дребни елементи от тези скъпоценни метали и те са толкоз смесени с други материали, че до момента не е било стопански преференциално да се отделят.

Но защото те са толкоз скъпи, ефикасното им добиване може да промени нещата, споделя Дефрен.

" Над 60% от цената се съдържа в 3% от тежестта на слънчевите панели, " добавя той.

Екипът на Soren се надява, че в бъдеще близо три четвърти от нужните за производството на слънчеви панели материали, включително среброто, ще могат да бъдат извличани от остарели панели и рециклирани.

В момента няма задоволително налично сребро за производството на милионите слънчеви панели, които ще бъдат нужни за прехода от изкопаеми горива, споделя Дефрен.

Технологията за преработване на слънчеви панели на ROSI e скъпа. В Европа вносителите или производителите на панели носят отговорност за изхвърлянето им, когато станат негодни за приложимост. Много от тях избират натрошаването или раздробяването им, което е доста по-евтино.

Дефрен признава, че интензивното преработване на слънчеви панели към момента прохожда. Soren и нейните сътрудници са рециклирали малко под 4 000 тона френски слънчеви панели през предходната година.

Има обаче капацитет за преработването на доста повече.

" Теглото на всички нови слънчеви панели, продадени във Франция през предходната година, е било 232 000 тона, тъй че след 20 година, когато те се износят това са количествата, които ще би трябвало да се събират всяка година.

Когато това се случи, моят цел е да направя по този начин, че Франция да е софтуерният международен водач в тази сфера, " споделя Дефрен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР