Слънчев делничен ден в Берлин, тъкмо е минало обяд, а

...
Слънчев делничен ден в Берлин, тъкмо е минало обяд, а
Коментари Харесай

Германска майтапчийска партия се бори за оставане в Европарламента

Слънчев работен ден в Берлин, таман е минало обяд, а Мартин Зонеборн страда от лек махмурлук. "Имахме тук, в Берлин, огромно предизборно събитие ", изяснява той сред глътки портокалов сок и капучино.

Зонеборн, който е представител на Германия в Европарламента и се надява да бъде определен за втори мандат, не е типичният претендент за евродепутат. Той не желае да реформира Европейски Съюз или да се включва в дебатите за бъдещето на блока, а да показва парадоксите на политическата му система.

Синеокият и със сресана обратно коса Зонеборн е лицето на "Партията ", сатирична политическа партия, основана в началото с цел да осмива немската политика и наброяваща 35 хиляди членове в цялата страна. Той става евродепутат през 2014-а съвсем по простъпка вследствие на майтапчийска акция.

Зонеборн не взе участие в никоя от огромните обединения, определящи политиката в Европарламента, и главната му активност като народен представител е да произнася изпълнени с смешки речи пред съвсем празна пленарна зала и да ги пуска в YouTube, където събират милиони гледания. Често е сниман

в евтиния си сив костюм и алена вратовръзка,

станали в това време публична партийна униформа, със стиснати над главата си ръце в символ на успех.

Погледната извън, акцията на Зонеборн за опазване на евродепутатското му място след изборите на 26 май, в които партията му желае да се добере до 2 % от вота на германците, напълно наподобява на същинска.

Миналия месец Зонеборн организира в един берлински спектакъл политическа среща в американски жанр, на която се ангажира да се бори за запрещение на отричането на климатичните промени и за стесняване на брутния вътрешен артикул на Германия с 50 %. Събитието, за което бяха разпродадени всички билети и което бе начало на триседмична национална обиколка, събра към 800 поддръжници, носещи плакати с надписи "По-добре от нищо " и "Стига Европа ".

Кампанията ми се въодушевява от други "успешни майтапчийски политици " от други страни, в това число американския президент Доналд Тръмп, твърди Зонеборн. "Политиката в днешно време толкоз е замязяла на ирония, че има потребност от политиката да се прави ирония ", споделя той.

Миналия път, когато се кандидатирал, Зонеборн не очаквал да бъде определен. Партията му, учредена 10 години по-рано в редакцията на немското сатирично списание "Титаник ", чийто основен редактор бил Зонеборн, играела най-много роля на политически подбудител и не се считала за избираема.

Името й "Партията " е отправка към Германската единна социалистическа партия, управлявала Германска демократична република, чийто химн започваше с думите "Партията постоянно е права ". Освен това е акроним от думите "труд ", " господство на закона ", "защита на животните ", "промоция на елитите " и "идваща от низините демократична самодейност " – куп политически баналности.

Освен че издига комедианти като пародийни претенденти за локални и национални избори, партията се е фокусирала върху

основаването на безсмислени лозунги

от вида на "Меркел е тъпа! " и "ДА на Европа! НЕ на Европа! ". По време на провинциалните избори през 2011-а "Партията " провокира разстройване с афиш, на който Зонеборн е с намацано с черно лице и написа "Аз съм един Обама ".

С минималния предел от 5 % за влизане в Бундестага гласовете на "Партията " в никакъв случай не са й стигали, с цел да изпрати представители в немския парламент. В Германия обаче няма предел за изборите за Европарламента, тъй че с едвам 0,63 на 100 от вота Зонеборн се добра до едно от 96-те немски места. През по-голямата част от първия си мандат той не привличаше вниманието, само че понякога влизаше в светлината на прожекторите.

В пленарната зала той говореше за турския президент Реджеп Ердоган като за "лудия край Босфора ", прикани Ирландия да бъде изхвърлена от Европейски Съюз поради това, че не е събрала по-високи налози от "Апъл ", и загатна за непристойни връзки сред брачната половинка на френския президент Еманюел Макрон и мислителя от 18-и век Дени Дидро.

В една своя тирада Зонеборн съобщи пред съвсем цялостната зала, че е изискал думата единствено с цел да блокира Удо Фойгт, представител на друга дребна немска партия – ултра националистическата крайнодясна Национална демократическа партия. Думите му провокираха стихия от овации в залата.

Крайната десница е една от обичаните цели

на "Партията ". През 2017-а "Партията " притегли доста фенове, откакто хакна няколко фейсбук групи, свързани с крайнодясната "Алтернатива за Германия " (AfD), и качи в тях видеоклипове, инструктиращи техните 180 000 членове да се обръщат към Мека, когато приказват с ненавист за исляма.

В момента партията създава приставка за интернет браузъри, наречена AfD Blocker, позволяваща блокиране на споменаванията на "Алтернатива за Германия " в новинарските уеб сайтове. "Участват в прекомерно доста телевизионни излъчвания и получават прекомерно огромно отразяване ", разяснява Зонеборн.

Това може да не успее да задържи "Алтернатива за Германия " отвън коридорите на властта, само че може да притегли тези, които се опълчват на крайната десница, да дадат поддръжката си за неговата партия, признава той. "Глупавите хора гласоподават за "Алтернатива за Германия ", а по-интелигентните гласоподават за "Партията ", уверен Зонеборн.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР