Сладолед, съдържащ яйчен прах с токсичен инсектицид, може да бъде

...
Сладолед, съдържащ яйчен прах с токсичен инсектицид, може да бъде
Коментари Харесай

Може да пуснат сладоледа с токсични яйца на пазара

Сладолед, съдържащ яйчен прахуляк с отровен инсектицид, може да бъде пуснат на пазара в България. Това оповестиха от Българската организация по сигурност на храните.

Това стана откакто нова партида отровен яйчен прахуляк бе открита в страната. От Българската организация за сигурност на храните засякоха още 500 кг, импортирани от Германия, съдържащи инсектицида фипронил.

Скандал със инфектирани яйца в Европа

В Румъния и Словакия са импортирани инфектирани с фипронил яйца

От тях към 93 кг са употребявани за произвеждане на 12,5 тона сладолед, който е спрян е още преди да стигне до комерсиалната мрежа. Стоката се намира под забрана в склад в Стара Загора.

„ Нищо ужасно не е станало. Няма нито един потърпевш, нито един починал, дано не плашим хората”, разяснява доктор Камен Иванов, шеф на „ Безопасност на храните”, София-град.

Пред „ Здравей България” по NOVA пък доктор Камен Николов, шеф отдел в дирекция „ Контрол на храните” в Българската организация по сигурност на храните уточни, че в случай че се потвърди, че количеството фипронил е под 0,005 мг на кг, сладоледът ще бъде позволен до продажба на пазара.

„ Има правилник от 2014 година, съгласно който в случай че в подготвен артикул или в суровина количеството на фипронил е под 0,005, той не е рисков за потребителя. Производителят на сладоледа би трябвало за лична сметка да направи разбор на този подготвен артикул и в случай че резултатът е под тази граница, ние ще освободим стоката за свободна реализация. Тъй като към момента нямаме този резултат, стоката стои под възбрана”, разясни доктор Камен Николов.

„ В Европа няма нито един случай на потърпевши консуматори. Световната здравна организация дефинира този инсектицид като умерено отровен. За него няма нито долна, нито горна граница за токсичност”, добави доктор Камен Николов и акцентира: „ Абсолютно невисок е рискът за потребителите”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР