Слабото, но довело до жертви земетресение на италианския курортен остров

...
Слабото, но довело до жертви земетресение на италианския курортен остров
Коментари Харесай

Земетресението в Иския показа мащаба на незаконното строителство в Италия

Слабото, само че довело до жертви земетресение на италианския курортен остров Иския изложи на показ дълбокото политическо разделяне по отношение на противозаконното строителство.

Трусът, публично записан в Италия с умерената мощ от 4.0, събори здания, умъртви двама души и рани десетки в регион, жителите на който преди седем години се разпалиха, с цел да попречат на булдозерите да съборят нелегално издигнати жилища.

" Нелепо е, че хора умират при земетресение с сходна мощ ", съобщи Франческо Педуто, ръководител на италианската национална асоциация на геолозите. " В други развити страни земетресение като това не би предизвикало никакви вреди ".

През 2015 година една пета от новите жилища в Италия са били издигнати нелегално, съгласно статистическото бюро ISTAT. Това е покачване по отношение на 9 на 100 през 2008 година. В четири южни области, в това число Сицилия и Кампания, където се намира Иския, преди две години съотношението е достигало много над една трета.

Правният статус на постройките, срутили се в понеделник вечерта, е неразбираем. Но смъртните случаи доведоха до възобновяване на дебата за казуса със строителите, които заобикалят разпоредбите, в това число нормите, гарантиращи, че домовете могат да устояват на трусове. " Иския постоянно е била знак на незаконното строителство, безсистемно изтичане на цимент и безотговорност ", съобщи в свое изказване след земетресението природозащитната организация " Легамбиенте ".

Трусът беше усетен три дни преди първата годишнина на доста по-силното земетресение с магнитуд 6.2, лишило живота на близо 300 души в Централна Италия, множеството от тях в град Аматриче.

Правителството и политическите партии декларират, че желаят да се оправят с казуса, само че се двоумят да подхващат дейности, малко преди локалните избори в Сицилия, които предстоят през ноември, и националните избори при започване на идната година.

Фотогалерия: Разрушенията след труса на Иския >

Много жилища, изключително в бедната южна част на страната, са издигнати нелегално, с цел да се спестят пари и време посредством отбягване на налози и бюрократични процедури. Собствениците им се опълчват на опитите за използване на закона.

Анджело Камбиано, някогашен кмет на дребния сицилиански град Ликата, заплати висока цена за битката си с казуса. Първо получаваше анонимни закани, а най-после беше свален от поста си от личните си съветници. След встъпването си в служба през 2015 година той унищожи 67 противозаконни жилища, най-вече ваканционни домове по крайбрежието.

Подходът на Камбиано беше необикновен. Правителства с всевъзможни политически окраски избраха да афишират постоянни амнистии за противозаконното строителство, позволявайки на отговорните да легализират позицията си, като платят скромна санкция, без постройките да бъдат събаряни.

Антисистемната партия " Движение 5 звезди ", която е любимец на идните районни избори в Сицилия, беше подложена на рецензии този месец, откакто неин претендент съобщи, че несъответстващите жилищни политики са принудили доста сицилианци да строят нелегално.

Мнозина сметнаха думите му за опрощение за противозаконното и несигурно строителство. " Пет звезди ", чиито лозунги са законността и устойчивото развиване, беше подложена на рецензии за отхвърли от правилата си в устрема към власт. Луиджи ди Майо, най-влиятелният народен представител на придвижването, изясни, че " всички жилища, за разрушаването на които има заповед, би трябвало да бъдат съборени ".

Трагичен казус

Земетресенията не са оригиналност за остров Иския, ситуиран край южния пристанищен град Неапол. Голям трус през 1883 година е лишил живота на над 2000 души на острова. Въпреки това не е направено доста, с цел да станат къщите по-безопасни, в сравнение с са били преди време.

Преди седем години стотици поданици издигнаха барикади и хвърляха бутилки, с цел да спрат булдозерите, преди те да стигнат до първото от 600-те нелегално издигнати жилища, които би трябвало да бъдат разрушени. Почти всички жилища бяха избавени, а в центъра на острова, обиден най-тежко от земетресението в понеделник, имаше конфликти.

Островът има единствено 64 000 поданици, само че те са внесли 27 000 претенции за възползване от амнистии за нелегално строителство през последните 30 години.

Въпреки напъните на природозащитните групи и останалите на думи изказвания на политиците, противозаконното жилищно строителство в Италия продължава с бързи темпове, макар че строителната промишленост като цяло беше наранена тежко от трикратната криза след 2008 година.

Незаконното строителство може да понижи цената на ново жилище с повече от 50 на 100, съгласно Легамбиенте, с помощта на икономиите на материали и работна ръка, както и цените на разрешителни и налози. Но в страна, в която постоянно има наводнения и свличания на земни маси, както и трусове, то може да се окаже и демонстрация на непредвидливост.

" Прекалено доста пъти сме плакали за хора, заровени под останките на нелегално издигнати жилища ", съобщи италианският министър на инфраструктурата Грациано Делрио. " Време е да кажем: Стига толкоз! " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР