Скулпторът Антон Урдажиев направи 400 кг мечок от 25 200

...
Скулпторът Антон Урдажиев направи 400 кг мечок от 25 200
Коментари Харесай

Скулптор направи 400 кг мечок от 25 200 пирона

Скулпторът Антон Урдажиев направи 400 кг мечок от 25 200 пирона. Фигурата му лишила над 3 месеца работа. Мечокът е висок 2.70 м. Само пироните в него тежат 300 кг. Антон споделя, че най-трудно му било да създаде главата, защото трябвало да <210> придаде експресивност и прочувствено положение. Засега фигурата ще стои навън, като задачата е пироните да ръждясат, с цел да се получи достоверният цвят на кафява мечка. Мечокът може да се реалокира единствено с кран. От селото се удивяват на гения на създателя.

Антон се прочу с големите си статуи, множеството от метал. Наскоро направи и внушителни фигури от дъб на трите маймуни, познати като " Не знам, не чух, не видях ", които красят дворно място в Пловдив. Всяка от маймуните тежи 200 кг.

Металните му статуи преди мечока тежаха приблизително 150-250 кг и бяха направени от хиляди късчета арматура и заварки. Много от тях красят фоайета на публични здания и парцели из страната.

Антон е от рудоземското село Елховец и вае творбите си в работилница във фамилната къща в селото. Завършил е специалността " Скулптура " в Националната художествена гимназия " Цанко Лавренов " в Пловдив и Художествената академия в София в компетентност " Металопластика ". Харесва ми какво върша. Може би на никое място по света няма сходна техника на моята, макар че доста хора създават статуи от метал. След като приключих, се прибрах на село, тъй като тук имам свободата да работя и условия за това. Нямаше да го върша, в случай че не бяха обаче родителите ми, които са ми главните спонсори. Защото това, с което се занимавам, е разкош и в случай че не са те - твърдо да имат вяра в мен, няма да го има ", споделя художникът.

Семейството има компания за шофьорски курсове в Пловдив и в нея работят татко му, майка му и брат му. Те финансират творенията на Антон и го поддържат да ги прави. Неговата голяма пчела с пита краси рецепцията на петзвезден артхотел във Велинград. Игуана, хамелеон, бухал и скакалец пък красят двора на частна къща на първа линия до морето в Лозенец. Митологичният му феникс посреща посетителите във фоайето на една от най-големите компании за продажба на метали - " Метал М " в София. " Всичките ми екстериорни пластики са въодушевени от природата. Най-добрият източник на изкуство е природата. Желанието ми е градовете и селата да се украсяват по този метод, тъй че да има неща, които да радват хората, а освен да мислят за проблеми ", споделя Антон. Сега възнамерява да направи и голям доблестен елен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР