Скучно ви е на работа? Дразните се от шефа си?

...
Скучно ви е на работа? Дразните се от шефа си?
Коментари Харесай

Стресът на работното място достига исторически високи нива

Скучно ви е на работа? Дразните се от шефа си? Ако това ви успокоява, надалеч не сте сами.    Ново изследване на Gallup, оповестено във вторник, разкрива, че исторически висок брой служащи по света са уплашени, не са ангажирани с работата си и все по-често се карат с шефовете си.     Проучването State of the Global Workplace 2023, представено от CNN, изследва по какъв начин " чиновниците се усещат във връзка с работата и живота си, което е значим предиктор за устойчивостта и успеваемостта на една организация ". Резултатите разкриват, че 59% от служащите са " безшумно напускащи ", т.е. не са ангажирани с бъдещето на работодателя си; а 18% са " шумно напускащи ", което съставлява акт на интензивно пренебрегване на служебните отговорности, макар че не престават да работят на местата си.   

Според изчисленията на Gallup ниската ангажираност коства на международната стопанска система близо 9 трилиона $. 
Попитани какво би подобрило работата им, респондентите в изследването преди всичко дават отговор - може би изненадващо - че не става дума за заплащането и компенсациите, а по-скоро за въпроси като повече самостоятелност, ясни цели и самопризнание за приноса им.    Според Gallup стресът на работното място е достигнал рекордни равнища. Около 44% от интервюираните чиновници са декларирали, че изпитват " доста " стрес на работното място, което съответствува с резултатите от изследването през 2021 година и продължава " наклонността на нараснал стрес, почнала съвсем десетилетие по-рано ".    Изследователи не показват какво способства в най-висока степен за този стрес, само че в отчета се извежда хипотезата, че вътрешните фактори, в това число самата работа и ниската ангажираност, плюс външните фактори като инфлацията, играят съществена роля.   

Повече от половината - 51% - от всички респонденти декларират, че интензивно търсят нова работа, а 53% (8% повече от предходната година) пък считат, че моментът е подобаващ за това. Този растеж, изясняват от Gallup, демонстрира, че " надълбоко недоволните служащи са в положение да изоставен своите работни места " и да намерят кариера, която харесват. 
В умозаключение, от социологическата организация показват, че водачите би трябвало интензивно да се ангажират със чиновниците си, с цел да са удовлетворени те, като подчертават също по този начин, че високата ангажираност не значи благополучие.    " Истинската ангажираност значи, че вашите хора психически участват, с цел да правят работата си. Те схващат какво да правят; разполагат с това, от което се нуждаят; имат подкрепящ ги началник и подкрепящ ги екип. Знаят за какво работата им е значима и са подготвени да я правят ", се споделя в отчета.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР